Kolumne

"Rušioci" srpskog jedinstva

Posljednjih nekoliko sedmica bili smo svjedoci ogromnih turbulencija na domaćoj političkoj sceni, počevši od spornog Inckovog zakona do, evo, najnovije krize sa raspodjelom sredstava MMF-a.

"Rušioci" srpskog jedinstva
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Istovremeno, svaka turbulencija je i prilika da se iz kuhinje SDA i SNSD-a pokrene priča o patriotama, bakirovcima, soroševcima, CIA i BND agentima i ostalim vrstama izdajnika.

Fascinantno je da se od strane gospodina Dodika i ostalih funkcionera SNSD-a pojedinci, mediji i političari koji misle, pišu i govore drugačije nazivaju rušiteljima srpskog jedinstva i izdajnicima bez bilo kakvih argumenta. Nedavno smo bili svjedoci napada na Tanju Topić koja je bez bilo kakvih argumenata optužena da je BND agent samo zato što se njeno mišljenje ne slaže s mišljenjima vladajućih struktura.

Interesantno je da u samom SNSD-u očigledno postoji strategija po kojoj se čoporativno i stihijski i standardno bez ikakvih argumenata i dokaza optužuju politički neistomišljenici tako da strani plaćenik može da bude bilo ko. U svoj toj hajci pažljivo se vodi računa o tome ko se diskvalifikuje i ko se vrijeđa.

Prethodnih dana bili smo svjedoci da su svi oni koji su kritikovali navodno srpsko jedinstvo, koje to zapravo nikada i nije bilo, redom diskvalifikovani i okarakterisani kao izdajnici i kolaboracionisti. Naročito su takvim uvredama bili izloženi oni koji su i najmanje govorili pohvalno o novom visokom predstavniku – gospodinu Kristijanu Šmitu.

Međutim, interesantno je da ni vođa SNSD-a Milorad Dodik niti njegovi sljedbenici nisu prokomentarisali ništa kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za Kristijana Šmita rekao da je obrazovan, inteligentan, da je s njim ”veoma dobar poznanik”. Vučić nije osudio njegov dolazak, ili ga kako to Dodik pak zna, izvrijeđao već istakao da moramo da ga poštujemo.

Ako bismo se vodili logikom kojom se konstantno vodi politika SNSD-a, onda bi to značilo da je za gospodina Didika i njemu bliske ljude i predsjednik Vučić izdajnik i rušitelj srpskog jedinstva budući da je o gospodinu Šmitu, koji je za Dodika samo neki ministar sa kojim on ne planira razgovarati, govorio veoma pohvalno.

Postavlja se pitanje zašto bi neko u RS ko bi izgovorio takvo nešto bio izdajnik, a predsjednik Vučić to nije. Odgovor se vjerovatno krije u činjenici da se Milorad Dodik i SNSD u vlastitoj kući ponašaju kako hoće jer drže kompletnu vlast u svojim rukama i znaju da za bilo kakve uvrede neće snositi posljedice, jer praktično nema ko da ih procesuira. S druge strane, već u dvorištu se igra potpuno drugačija igra u kojoj se uloge vrlo dobro znaju a za takve uvrede bez pokrića bi se plaćala veoma skupa cijena.

Da RS ima institucije kao što nema, neutemeljene optužbe bi bile procesuirane, a počinioci kažnjeni, ali od sistema i političara koji svoju snagu u nedostatku argumenata baziraju i na bahatosti, vrijeđanju, diskvalifikacijama i omalovažavanjima političkih neistomišljenika, ništa se drugo i ne može očekivati.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije