Društvo

Sabotaža Telemach BH PRESIJECANJEM OPTIČKIH KABLOVA u naselju Grbavica u Sarajevu

U Sarajevu u Ulici Behdžeta Mutevelića 77., nepoznata osoba ili više njih, presjekli su tri optička kabla koja pripadaju kompaniji Telemach BH, što je dovelo do obustavljanja usluge dijelu korisnika, nestanka internet veze i prekida emitovanja kablovskog programa.

Sabotaža Telemach BH PRESIJECANJEM OPTIČKIH KABLOVA u naselju Grbavica u Sarajevu
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Tehničke ekipe Telemacha izašle su na teren i rade na otklanjanju smetnji i uspostavljanju usluge korisnicima koji su zbog ove sabotaže nepoznatih počinioca ostali privremeno bez usluge. Kompanija Telemach BH će podnijeti krivičnu prijavu protiv N.N. izvršioca koji je nanio štetu kompaniji i izvršio opstrukciju isporuke usluge korisnicima u naselju Grbavica – navode iz Telemacha.

Sabotaža i presijecanje kablova, kako sumnjaju, dogodili su se u subotu u tri sata poslije ponoći za vrijeme ograničenog kretanja koje je propisao Krizni štab FBiH.

– Očekujemo da istražni organi utvrde sve okolnosti pod kojim je učinjeno ovo krivično djelo uništavanja imovine sa namjerom da se nanese šteta kompaniji Telemach i zaustavi isporuka usluge korisnicima. Poslije mnogobrojnih medijskih napada i negativne kampanje bazirane na neistinitim informacijama o kompaniji Telemach BH, svjedoci smo da se prešlo i na pokušaj opstrukcije rada kompanije i kroz fizičko uništenje imovine – naglašavaju iz Telemacha.

Tehničke ekipe Telemacha potrudiće se da u najbržem mogućem roku zamijene optičke kablove kako bi se nastavilo pružanje usluge pretplatnicima Telemach BH, a očekuju da istražni organi u najkraćem roku otkriju počinioce.

– O navedenom slučaju upoznati su nadležni policijski organi, te će u skladu s tim biti podnesena krivična prijava Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo. Krivični Zakon FBiH propisuje niz krivičnih dijela od oštećenja tuđih stvari i imovine do ugrožavanja sigurnosti građana onemogućavanjem nesmetane komunikacije posebno sa hitnim službama – saopšteno je iz ove kompanije.