Digitalna Srpska

SAD optužile ruskog hakera za razvoj zloglasnog malvera: Vladimiru (40) prijeti kazna i do 35 godina zatvora

Državljanin Rusije Vladimir Dunajev (40) proglašen je krivim zbog svoje uloge u razvoju i širenju malvera TrickBot, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

SAD optužile ruskog hakera za razvoj zloglasnog malvera: Vladimiru (40) prijeti kazna i do 35 godina zatvora
FOTO: ROBERT GETEL/RINGIER

Dunajev je uhapšen u Južnoj Koreji u septembru 2021. godine i izručen u SAD mjesec dana kasnije.

Prema optužnici, Dunajev je razvio modifikacije pretraživača i zlonamjerne alate koji su pomogli u prikupljanju kredencijala i drugih podataka sa zaraženih računara, olakšao i poboljšao daljinski pristup hakerima koji koriste TrickBot koji je napravljen tako da oteža detekciju antivirusnim programima.

U optužnici se navodi da je Dunajev odgovoran za napade na 10 žrtava u Ohaju, uključujući jednu školu. Preko TrickBota sistemi žrtava bili su zaraženi ransomwareom, a od njih je traženo da plate za otkup od više od 3,4 miliona dolara.

Dunajevu, koji se izjasnio krivim, prijeti maksimalna kazna od 35 godina zatvora. Izricanje presude je zakazano za 20. mart 2024. godine.

Dunajev je drugi programer iz grupe TrickBot koji je uhapšen nakon Ale Vite, letonske državljanke koja je osuđena na dvije godine i osam mjeseci zatvora u junu 2023.

Ove godine vlade Velike Britanije i SAD sankcionisale su 11 osoba za koje se sumnja da su dio grupe za sajber kriminal TrickBot.

TrickBot, koji je počeo kao bankarski trojanac 2016. godine, evoluirao je u višenamenski malver koji je sposoban da isporuči dodatne malvere na zaražene računare i obezbedi početni pristup za napade ransomwarea.

Nakon što je preživjela demontiranje bot mreže, zloglasna ransomware grupa Conti vratila je kontrolu nad operacijom. Međutim, i Conti i TrikBot pretrpjeli su veliki udarac prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu, kada se Conti zakleo na vernost Rusiji. Ovo je dovelo do niza curenja informacija nazvanih ContiLeaks i TrickLeaks koje su otkrile vrijedne detalje iz njihovih internih razgovora, kao i o infrastrukturi, što je na kraju rezultiralo gašenjem Contija i njegovom dezintegracijom u brojne druge grupe, prenosi b92.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije