Biznis

SAD PREUZELE JEDNO OD NAJVEĆIH NALAZIŠTA GASA Investicija teška 25 milijardi dolara

Američka energetska kompanija “Anadarko” planira da uloži 25 milijardi dolara u vađenje gasa u teritorijalnim vodama Mozambika.

SAD PREUZELE JEDNO OD NAJVEĆIH NALAZIŠTA GASA Investicija teška 25 milijardi dolara
FOTO: PAVLO PALAMARCHUK/EPA

Ovo je najveća inostrana direktna investicija u istoriji naše zemlje – rekao je predsednik Mozambika Filipe Nusi na ceremoniji potpisivanja ugovora s čelnicima “Anadarka”.

Ekspoatacija gasa treba da počne 2024. godine. Procjenjuje se da će proizvoditi 12 miliona tona. Kako se navodi, ovaj projekt “udvostručiće BDP Mozambika”, istakao je Al Volker, direktor američke kompanije.

U Anadarku su ponosni na najavljeno ulaganje, najavljujući otvaranje 5.000 radnih mesta direktno povezanih sa projektom i još 45.000 koij će indirektno biti povezani sa izgradnjom gasovoda.

Početkom decenije u pokrajini Cabo Delgado na sjeveru Mozambika otkriveno je ogromno ležište zemnog gasa. U “Anadarku” su ranije saopštili da su rezerve prirodnog gasa u Mozambiku, kojih je do sada otkriveno 2.100 milijardi kvadratnih metara, spadaju među najbolje i najveće u svijetu.

Procjenjuje se da bivša kolonija Portugalije raspolaže rezervama od nekih 5.000 milijardi kvadratnih metara gasa, što će je pozicionirati među najveće svjetske izvoznike.