Društvo

"SAMO DA MI SIN BUDE DOBRO" Beba preminule porodilje STABILNO, suprug skrhan od bola

Tek rođeni dječak, čija majka je preminula na porođaju od posljedica korone, negativan je na ovaj virus, u stabilnom je stanju i ima punu ljekarsku njegu, kažu u Kliničkom centru Niš. Beba teška 920 grama po rođenju došla je na svijet prije tri dana, a nedugo poslije porođaja djetetova majka Brankica Ivanović (34) je preminula.

"SAMO DA MI SIN BUDE DOBRO" Beba preminule porodilje STABILNO, suprug skrhan od bola
FOTO: SHUTTERSTOCK

U Kliničkom centru Niš brinu i djetetu koje se nalazi na intenzivnoj njezi, ali u stabilnom je stanju.

Beba je negativna na virus koronu, na respiratoru je i na intenzivnoj njezi Dječje interne klinike. Njeno stanje je stabilno – rekla je za Blic dr Anđelka Slavković, pomoćnik generalnog direktora KC Niš za dečje klinike.

Podsjetimo, Brankica Ivanović (34), rodom iz Kumanova, od početka jula je bila u KC Niš, a dvije nedjelje provela je na respiratoru sa sumnjom da je zaražena koronom. Beba je rođena carskim rezom u sedmom mjesecu. Brankičin suprug Branislav se moli da posle supruge ne izgubi i dijete, piše Blic.

– Samo želim da mi sin bude dobro. Ne znam šta me je snašlo, mnogo mi je teško – kaže suprug Branislav.

Jedva govori, gotovo bez glasa je od tuge i umora.

– Ne mogu da vjerujem da se sve pretvorilo u noćnu moru. Počeli smo život lijepo, sve je krenulo kako treba, desila se trudnoća…

Brankica je iz Kumanova, te još uvijek nema naše državljanstvo. Od momenta kada je preminula, njen suprug se “borio” sa papirologijom.

– Administracija nam je užasna, hiljadu papira treba pribaviti… Nadam se samo da će dijete biti dobro – dodaje Branislav.

Brankica je 3. jula, u šestom mjesecu trudnoće, sa simptomima zaraze virusom korona, primljena u KC Niš, a od 18. jula nalazila se na respiratoru.

Zbog pogoršanja njenog zdravstvenog stanja, konzilijum ljekara odlučio je da Brankicu porodi. Kako kažu u KC Niš, beba je dobro, u inkubatoru je i stabilno.

Dok govori o supruzi, Branislav ne može da se pomiri sa činjenicom da je više nema.

– Ne mogu da vjerujem da je preminula, bila je prvo na Infektivnoj klinici, a potom se stanje pogoršalo, pa su je poslali na pulmologiju – priča Branislav.

Njega je vest o još jednoj trudnici iz Vranja, koja je u sredu poslata za Niš zbog korone, dodatno uznemirila.

– Jao, majko, šta je ovo…? – pita se Branislav.

Strah u očima

Brankičina cimerka iz KC Niš, koja je u petom mjesecu trudnoće pobijedila koronu i preksinoć, iz niškog Kliničkog centra, puštena na kućno liječenje, kaže da se sve vreme plašila za nju.

– Bile smo u istoj sobi i nikada neću zaboraviti taj strah u njenim očima. Nismo smjele da pričamo da bi se ona odmarala što više, jer je bila u teškom stanju. Stalno sam joj prilazila da je pitam kako je, treba li joj nešto. I ona je bila hrabra, ali očigledno da to nije bilo dovoljno – opisuje svoje bolničke dane sa preminulom cimerkom.

U Vranju vanredno od 2. jula

U Vranju je na snazi vanredna situacija od 2. jula, zbog širenja virusa korona. Grad je u tom periodu, kao i početkom proleća bio jedno od žarišta širenja zaraze u Srbiji.

Vranje je takođe, među prvima u zemlji imalo zaražene od ovog virusa, još sredinom marta. Podaci o broju zaraženih i preminulih, kao i broju izliječenih, variraju.

Ali ono što je sigurno u Vranju ima četiri kovid bolnice, kao i da je među umrlima kako u gradu tako i u Pčinjskom okrugu sve više mladih, između 30 i 40 godina.