Društvo

"Samo ih post natjera da jedu šarana" U ovom selu đaci za užinu jedu prasetinu, a evo šta je tajna dobrog pečenja (FOTO)

Selo Stopanja na magistralnom putu između Trstenika i Kruševca ima 1.300 stanovnika i osam pečenjara, a bilo ih je i više.

Praseće pećenje na vagi
FOTO: RTS/SCREENSHOT

Mještani žive od poljoprivrede, a ekonomsku sliku kraja i te kako popravljaju kafane pokraj puta. Uprkos dobrom poslovanju, ugostitelji brinu za budućnost.

I Bajden je 2009. probao pečenje u Stopanji, bar tako vole da se pohvale mještani. Načičkane pečenjare dežurne kao apoteke – rade 24 časa. U tom selu školarci užinaju sendvič sa 100 grama prasetine. Navijači rado svrate da ukradu jagnje, a stranci traže koji kilogram više da ponesu.

U čast vrućeg pečenja – “Pečenijada”

– Ja mislim da ne postoji mjesto u Srbiji gdje nisu čuli za Stopanju. Tajna je u dobro pečenom pečenju, hrskava kožica, dobro pečeno i ništa drugo – kaže Dragana Jevtić, vlasnica pečenjare.

Prase na ražnju
FOTO: RTS/SCREENSHOT

Vlasnik pečenjare Radiša Gašić navodi da trenutno u Stopanji ima osam do deset pečenjara koje rade.

– Moj utisak je da, i kad bi nas bilo više, da bi i to radilo – dodaje Gašić.

Prve krajputaške pečenjare otvorene su šezdesetih godina. Danas imaju i “Pečenijadu” u čast kafane i vrućeg pečenja.

Selo sa najvećim brojem pečenjara po glavi stanovnika

Stopanja je selo u Srbiji sa najvećim brojem pečenjara po glavi stanovnika, a miris vrućeg pečenja širi se Ulicom Kosovskih junaka koja je i glavna ulica u ovom mjestu. Red za pečenje najčešće se čeka nedjeljom.

Pročitajte još

– Pečenje u Stopanji je gastro proizvod koji je napravio neki bum. Niko im nije pomagao, niko tu nije pravio neku kampanju, ni na čemu se nije radilo. Jednostavno je krenulo stihijski i nastalo je nešto novo, neobično – objašnjava Jelena Stojković, autorka knjige “Stopanjske kafane i njihove priče”.

U selu pečenjara opstala i jedna ribarnica

Neobično je i da je u selu pečenjara uspjela da opstane i jedna ribarnica. Vlasnik ribarnice Siniša Smiljković kaže da mještani Stopanje ipak više vole pečenje.

– Ispravnije je jesti ribu nego pečenje, zbog zdravlja, ali ovdje više vole pečenje. Jedu pečenje svakog dana, a samo ih post natjera da jedu šarana – naglašava Smiljković, piše Blic.

U selu na Moravi možda i ribarnica dočeka bolje dane, jer pečenjare brinu svoje brige – Moravski koridor ih zaobilazi i prijeti da odveze i goste. Nadaju se da ipak neće doživjeti sudbinu kolega duž Ibarske magistrale.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije