Gradovi

SAMO NIŽU NAGRADE Uspješni u takmičenjima iz fizike, ali i istorije i srpskog jezika

Zvornički srednjoškolci David Durić i Velko Sandić postigli su zavidne rezultate na regionalnim i republičkim takmičenjima i to iz predmeta koji nisu srodni.

SAMO NIŽU NAGRADE Uspješni u takmičenjima iz fizike, ali i istorije i srpskog jezika
FOTO: RADE JOKIĆ/RAS SRBIJA

Naime, David ove godine bio pobjednik na regionalnim takmičenjima iz fizike i matematike, te učestvovao na takmičenju iz srpskog jezika. Njegov kolega Veljko osvojio je treće mjesto iz fizike i pobjednik je na regionalnom takmičenju iz istorije. Obojica su učenici II 3 odjeljenja gimnazije zvorničkog SŠC „Petar Kočić“.

Dok drugi učenici često i ne žele na takmičenja, iako imaju odlične ocjene, ova dva učenika kažu da su uz rad na dodatnoj nastavi lako stigli do ovih uspjeha.

Nakon pobjeda na regionalnom, najbolji rezultat na republičkom takmičenju sam imao iz fizike gdje sam bio četvrti. Nakon toga je došlo i regionalno takmičenje iz srpskog jezika. Najvažnije je da sam ja zadovoljan kako sam uradio zadatke na svim ovim takmičenjima – priča nam David Durić.

On je dodao da su do uspjeha došli uz pomoć svojih profesora na dodatnoj nastavi, a matematiku je vježbao dodatno i sa ocem.

–  Nije bilo teško da se spremamo jer smo na dodatnoj vrijedno radili. Najveća vrijednost ovih takmičenja je što nam pruža mogućnost da proširimo znanja u odnosu na redovnu nastavu jer će nam sve to gradivo trebati i kasnije. Žao mi je što se više učenika ne prijavi na takmičenja iz predmeta koje vole i znaju jer ovako imate učenike koji rade sve predmete, bez obzira na to da li su srodni ili ne, i one koji ne rade ništa. Pored toga, mnogi misle da su konkurencija drugima u odjeljenju ako se i oni prijave – rekao je Durić koji je prošle godine imao prosjek ocjena 5,0, a  i ove godine niže samo petice u dnevniku.

Njegov školski drug Veljko Sandić nakon proljećnog raspusta će, poslije pobjede na regionalnom iz istorije, ići na republičko takmičenje iz ovog predmeta.

– Iz fizike samo bio treći na regionalnom, a četvrti na republičkom takmičenju. Tu su mi bile mnogo teže pripreme jer radimo zadatke, dok iz istorije učimo činjenice i podatke – kaže Sandić i dodaje da ni njemu nije bio nikakv problem da se takmiči iz predmeta koji nisu srodni.

– Posebno volim period Nemanjića i drago mi je da smo ga dodatno istraživali. Ja to smatram stvarima iz opšte kulture i uopšte mi nije bilo teško da učim istoriju, a uz to i da vježbam zadatke. Sve ono što učimo će nam trebati u životu te je to motiv više da radimo i da se takmičimo – priča Veljko, koji takođe ima sve petice, a u osnovnoj školi je bio učenik generacije.

Foto: Rade Jokić/RAS Srbija
Foto: Rade Jokić/RAS Srbija

Direktorka SŠC „Petar Kočić“ Biljana Pisić ima samo riječi hvale o ovim učenicima.

– Zaista nam je drago da imamo dosta učenika koji uspješno predstavljaju školu. Oni vrijedno rade tokom cijele godine, a ne samo pred takmičenja te su ovi rezultati došli dao produkt jednog kontinuiranog i ozbiljnog rada – rekla je Pisićeva.

Uspješni osnovci

U konkurenciji učenika devetih razreda, Tadija Matić iz OŠ „Sveti Sava“ iz Zvornika osvojio je prvo mjesto na republičkom takmičenju iz matematike, a očekuje ga republičko takmičenje iz fizike gdje je na regiji bio prvi. Jelena Sandić iz OŠ „Desanka Maksimović“ iz Čelopeka je, u konkurenciji učenika devetih razreda, pobijedila na republičkom takmičenju iz ruskog jezika.