Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SAMO NIŽU NAGRADE Uspješni u takmičenjima iz fizike, ali i istorije i srpskog jezika

Regioni
Autor:

Foto: Rade Jokić/RAS Srbija

Zvornički srednjoškolci David Durić i Velko Sandić postigli su zavidne rezultate na regionalnim i republičkim takmičenjima i to iz predmeta koji nisu srodni.

Naime, David ove godine bio pobjednik na regionalnim takmičenjima iz fizike i matematike, te učestvovao na takmičenju iz srpskog jezika. Njegov kolega Veljko osvojio je treće mjesto iz fizike i pobjednik je na regionalnom takmičenju iz istorije. Obojica su učenici II 3 odjeljenja gimnazije zvorničkog SŠC „Petar Kočić“.

Dok drugi učenici često i ne žele na takmičenja, iako imaju odlične ocjene, ova dva učenika kažu da su uz rad na dodatnoj nastavi lako stigli do ovih uspjeha.

– Nakon pobjeda na regionalnom, najbolji rezultat na republičkom takmičenju sam imao iz fizike gdje sam bio četvrti. Nakon toga je došlo i regionalno takmičenje iz srpskog jezika. Najvažnije je da sam ja zadovoljan kako sam uradio zadatke na svim ovim takmičenjima – priča nam David Durić.

On je dodao da su do uspjeha došli uz pomoć svojih profesora na dodatnoj nastavi, a matematiku je vježbao dodatno i sa ocem.

–  Nije bilo teško da se spremamo jer smo na dodatnoj vrijedno radili. Najveća vrijednost ovih takmičenja je što nam pruža mogućnost da proširimo znanja u odnosu na redovnu nastavu jer će nam sve to gradivo trebati i kasnije. Žao mi je što se više učenika ne prijavi na takmičenja iz predmeta koje vole i znaju jer ovako imate učenike koji rade sve predmete, bez obzira na to da li su srodni ili ne, i one koji ne rade ništa. Pored toga, mnogi misle da su konkurencija drugima u odjeljenju ako se i oni prijave – rekao je Durić koji je prošle godine imao prosjek ocjena 5,0, a  i ove godine niže samo petice u dnevniku.

Njegov školski drug Veljko Sandić nakon proljećnog raspusta će, poslije pobjede na regionalnom iz istorije, ići na republičko takmičenje iz ovog predmeta.

– Iz fizike samo bio treći na regionalnom, a četvrti na republičkom takmičenju. Tu su mi bile mnogo teže pripreme jer radimo zadatke, dok iz istorije učimo činjenice i podatke – kaže Sandić i dodaje da ni njemu nije bio nikakv problem da se takmiči iz predmeta koji nisu srodni.

– Posebno volim period Nemanjića i drago mi je da smo ga dodatno istraživali. Ja to smatram stvarima iz opšte kulture i uopšte mi nije bilo teško da učim istoriju, a uz to i da vježbam zadatke. Sve ono što učimo će nam trebati u životu te je to motiv više da radimo i da se takmičimo – priča Veljko, koji takođe ima sve petice, a u osnovnoj školi je bio učenik generacije.

Foto: Rade Jokić/RAS Srbija

Direktorka SŠC „Petar Kočić“ Biljana Pisić ima samo riječi hvale o ovim učenicima.

– Zaista nam je drago da imamo dosta učenika koji uspješno predstavljaju školu. Oni vrijedno rade tokom cijele godine, a ne samo pred takmičenja te su ovi rezultati došli dao produkt jednog kontinuiranog i ozbiljnog rada – rekla je Pisićeva.

Uspješni osnovci

U konkurenciji učenika devetih razreda, Tadija Matić iz OŠ „Sveti Sava“ iz Zvornika osvojio je prvo mjesto na republičkom takmičenju iz matematike, a očekuje ga republičko takmičenje iz fizike gdje je na regiji bio prvi. Jelena Sandić iz OŠ „Desanka Maksimović“ iz Čelopeka je, u konkurenciji učenika devetih razreda, pobijedila na republičkom takmičenju iz ruskog jezika.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO