Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SAMOUBISTVO JE IZLJEČIVA BOLEST Poruka ljekara povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja

Društvo
Autor:

Foto: Profimedia

Danas je Svjetski dan mentalnog zdravlja, a ove godine je ovaj značajni datum posvećen prevenciji suicida, odnosno samoubistava.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu godišnje samoubistva odnesu oko 800.000 života, iako se radi o, narodski rečeno, “izlječivoj bolesti”.

Bitno je da ljudi znaju da je to problem koji se može riješiti, ukoliko se osoba, koja ima mentalnih problema ili je muče suicidne misli, na vrijeme obrati za pomoć – kaže za Srpskainfo dr Biljana Lakić, nacionalna koordinatorka RS za  mentalno zdravlje RS.

Kada ih obuzmu crne misli djeca, tinejdžeri i odrasli pomoć mogu potražiti u Centru za mentalno zdravlje, ili kod svog porodičnog ljekara.

U RS broj samoubistava je u posljednjih nekoliko godina u padu, tako da je, na primjer, 2008. zabilježeno više od 200 samoubistava, dok ih je prošle godine bilo oko 160.

Jedna od kriznih godina, kada je broj suicida bio u porastu, bila je 2014, kada su Srpsku, BiH i region zadesile katastrofalne poplave.

Zabrinjavajuće je, međutim, što u Srpskoj najčešće ruku na sebe dižu stariji ljudi, vjerovatno pod pritiskom usamljenosti, bolesti i neimaštine.

Kao i svuda u svjetu, i u RS među samoubicama je više muškaraca nego žena.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO