Kolumne

Saobraćajna nekultura

Nevjerovatno zvuči podatak da vozači u BiH duguju više od 73 miliona maraka saobraćajnih kazni, a da i dalje slobodno krstare putevima.

Saobraćajna nekultura
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

A ono što je posebno poražavajuće jesto što to vjerovatno nikada niko neće platiti.

Zamislite šta bi se moglo uraditi s tim parama kada bi se našli mehanizmi da bahate vozače natjeraju da izmire dugove.

Međutim, nikome nije jasno kako je vozač iz Sarajeva uspio skupiti čak 200.000 maraka na ime saobraćajnih prekršaja.

Kako je moguće da neko tako državu, zakon i policiju vuče za nos i da mu niko ništa ne može. Dolazimo u situaciju da su pojedinci iznad zakona. Zar ne postoji način da se taj čovjek uhapsi, pošalje u zatvor i da mu se oduzme imovina?

Kada bi samo jedan od njih odgovarao za svoje prekršaje vjerovatno bi se i drugi dozvali pameti.

Dešavale su slučajevi da policija tokom kontrole utvrdi da vozač nema položen vozački ispit, da vozi neregistrovano vozilo i još da je pijan. Znači, taj vozač je prekršio sve moguće zakone i šta onda?! Dobio je kaznu, oduzeto mu vozilo na 24 časa i to je sve. On, po pravilu, kaznu neće platiti, opet će sjesti za volan i nastaviti da divlja putevima.

Stručnjaci tvrde da su ovi vozači pronašli način kako da zaobiđu sistem i zakone i da ne plate kazne.

Oni nemaju imovinu na sebi, vozila registruju na članove porodice i slično. Međutim, ako je to tako, onda treba promijeniti zakon i naći način da se ovi ljudi kazne.

Zašto ne početi kažnjavati i ljude koji im daju auta da voze, ili kada se utvrdi da imaju toliko kazni slati ih kod psihologa na razgovor, a ako i to  ne pomaže, onda je takvim ljudima mjesto u zatvoru!

U većini slučajeva to su potencijalne „ubice“ na putevima. Jer skoro svi oni voze pijani i dosta iznad ograničenja i samo je pitanja dana kada će ubiti nekog nedužnog vozača ili pješaka.