Politika

ŠAROVIĆ O IZMJENI ZAKONA "Ako obezvlaste gradonačelnike, čuće se glas građana na ulici"

Još uvijek je neizvjesno da li će vlast posegnuti za zakonom kojim želi da obezvlasti gradonačelnike.

ŠAROVIĆ O IZMJENI ZAKONA "Ako obezvlaste gradonačelnike, čuće se glas građana na ulici"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Poručio je ovo predsjednik SDS Mirko Šarović u intervjuu za medije iz Srbije, dodajući da ako se te najave obistine ne bi bilo iznenađenje da se kao posljedica čuje i glas samih građana čija bi izborna volja bila direktno ugrožena.

– Za same gradonačelnike i načelnike izabrane na lokalnim izborima najavljene izmjene zakona u praksi značile bi i da neće moći ostvariti svoje predizborne programe, koje su obećali građanima, usljed promjene uslova što u najgorem scenariju može dovesti i do izlaska građana na ulice – naglasio je Šarović.

On ističe da je jasno da vlast najavljenim zakonom kažnjava volju građana i bukvalno im se sveti za njihovu slobodu mišljenja izraženu na izborima.

– U praksi donošenje takvog zakona bi značilo dalje raščlanjivanje lokalne samouprave i nastavak centralizacije Republike Srpske, finansijske i svake druge, što kao posljedicu neminovno ima dalje siromašenje mnogih gradova i opština u Srpskoj jer centralna vlast ne razumije njihove brige, potrebe i prioritete – rekao je Šarović.

Pročitajte još

Odgovarajući na Dodikove prijetnje upućene građanima odmah poslije izbora, Šarović kaže da je to sad već uobičajeni Dodikov rječnik i za to dosad nikada nije bio kažnjen, na bilo koji način za to.

– Čini mi se da se ambijent i okolnosti mijenjaju i da će za takvu politiku SNSD u kojoj su građane i glasače smatrali samo za jedno obično stado, biti sve manje aplauza, a sve više kritika i sankcija. Sad već se stvara kritična masa, posebno u Banjaluci, gdje su građani pobijedili tu ukorijenjenu ravnodušnost i nije im više svejedno šta se dešava oko njih – zaključio je Šarović, navodi se u saopštenju SDS.