Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SASTANAK BRAMERCA I TADIĆEVE “Poboljšati saradnju na istragama i procesuiranju zločina”

Politika
Autor:

Foto: Dragan Kujundžić/Tanjug

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc sastao se danas u Sarajevu sa glavnim tužiocem Tužilaštva BiH Gordanom Tadić u okviru priprema za podnošenje redovnog polugodišnjeg izvještaja Savjetu bezbjednosti UN.

Tadićeva je ponovo izrazila želju za kontinuiranom i pojačanom saradnjom i podrškom iz Tužilaštva Mehanizma, a Bramerc je potvrdio spremnost njegove kancelarije da pruži traženu podršku radi ostvarivanja pravde za žrtve ratnih zločina.

Tužioci su razgovarali o potrebi hitnog poboljšanja saradnje na istragama i procesuiranju ratnih zločina, te o koracima preduzetim u vezi sa nastavkom dogovora postignutih na nedavno održanoj regionalnoj konferenciji tužilaca za ratne zločine u Beogradu.

Zaključeno je da veliki izazov predstavljaju bjegunci kojima je optužnice potvrdio Sud BiH, a koji žive slobodno u susjednim državama, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH će intenzivirati napore u vezi sa prenosom optužnica u države u kojima optuženi mogu biti procesuirani, a Tužilaštvo Međunarodnog rezidualnog mahnizma za krivične sudove će obezbijediti potrebnu pomoć i olakšati proces prenosa predmeta, te praćenje napretka u predmetima.

Glavni tužioci su razgovarali i o napretku koji je postiglo Tužilaštvo BiH, prepoznati su pozitivni rezultati, posebno u podizanju složenih optužnica koje uključuju teška krivična djela i optužene visokog nivoa.

Bramerc je izrazio zabrinutost u vezi sa, kako je naveo, alarmantnim povećanjem negiranja počinjenih ratnih zločina i glorifikacijom ratnih zločinaca u BiH i širom regiona, o čemu će još jednom izvijestiti Savjet bezbjednosti UN.

Glavni tužioci su se saglasili da se činjenice utvrđene u presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Mehanizma i Suda BiH, moraju poštivati i prihvatati kao temeljni principi vladavine prava.

Razgovarano je i o zajedničkoj saradnji u potrazi za nestalim licima sa ključnim partnerima kao što su Agencija za istrage i zaštitu BiH, Institut za nestala lica i Međunarodni komitet Crvenog krsta, koja je nedavno rezultirala otkrivanjem masovne grobnice.

Očekuje se da će Bramerc predstaviti sljedeći izvještaj Savjetu bezbjednosti UN 17. jula.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO