Društvo

"Sava će još par dana sigurno rasti" Proglašen prvi stepen redovne odbrane od poplava

U Gradiški je danas proglašen prvi stepen redovne odbrane od poplava nakon što je vodostaj rijeke Save dostigao 700 centimetara, izjavio šef gradskog Odsjeka civilne zaštite Slobodan Knežević.

"Sava će još par dana sigurno rasti" Proglašen prvi stepen redovne odbrane od poplava
FOTO: INFOBIJELJINA / USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Knežević je naveo da će vrh najavljenog plavnog talasa sutra proći kroz Gradišku, ali ne bi trebao ostaviti ozbiljnije posljedice, s obzirom na to da su retenzije na hrvatskoj strani prilično prazne i mogu da prihvate vodu.

– Prateći stanje uzvodno, rijeka Sava će još par dana sigurno rasti i u Gradiški dostići nivo 730 centimetara, kada se proglašava drugi stepen redovne odbrane od poplava, nakon čega se očekuje stagnacija i pad vodostaja –  rekao je on.

Pročitajte još

Knežević je istakao da je Civilna zaštita u Gradišci u pripravnosti od početka obilnih padavina koje su izazvale djelimično izlivanje planinskih rječica Lubine, Javlanice i Vrbaške, navodeći da su se ove rječice povukle u korita, ali su još poplavljeni usjevi.

On je rekao da se rijeke Sava prilikom vodostaja od 700 centimetara izliva samo u nebranjeno područje u selima Gašnica, Bistrica i Vrbaška, te da se ni u narednim danima ne očekuju veći problemi sa poplavama.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije