Sudbine

"Saviju se novine, PA PO TURU" Branko Kockica o tome kako vaspitavati djecu, a o njegovom stavu će se lomiti mišljenja

Glumac Branko Milićević, poznatiji kao Branko Kockica, gostujući u jutarnjem programu na televiziji "K1" izmio je svoj stav o vaspitavanju djece i istakao da je njegov stav da dijete treba da se "lupi po turu".

"Saviju se novine, PA PO TURU" Branko Kockica o tome kako vaspitavati djecu, a o njegovom stavu će se lomiti mišljenja
FOTO: V. LALIĆ / RAS SRBIJA

Kad je bila škakljiva tema “Laza, materina maza”, mi smo pravili to kao pitanje da li dijete treba da se lupi po turu. Mi smo to uradili tako da dijete treba da se mazi, ali ne da se razmazi. Ako mene lično pitate da li dijete treba da se lupi po turu, ja kažem – da. Kao kuče, saviju se novine i budu okrugle, a od te buke, tog udarca, dijete može da shvati da je nešto skrivilo. Ali to ja nisam radio, niti smio, jer to nisu moja djeca – rekao je Branko Kockica, prenosi Blic.

Branko Kockica osvrnuo se zatim na metode koje je, kako kaže, primjenjivao tokom snimanja čuvene dječije emisije “Kocka, kocka, kockica”.

– Ja sam radio tako što sam se sa djecom zafrkavao. Ne bih snimio emisije da toga nije bilo, da ih nisam zafrkavao dok se mijenjaju trake. Da li treba biti strog? Morali su da poštuju pravila, da ne gledaju u mikrofon i ne gledaju u kameru, pa ja kažem: “Ne gledaj u to slonu, slončiću”, ja im to odglumim. Danas to ne smije, danas djeca gazduju, i po mom mišljenju to ne valja. Djeca nemaju pojma, najgluplji otac zna više od djece i prosvjetni radnici znaju više. Jao, šta su mene djeca naučila? Ništa! Sve sam ja njih naučio – rekao je Branko Kockica.

Zatim je dodao da su se djeca s vremenom promijenila.

– Sjećam se još dok smo radili “Kockicu”. Dječaci su samo imitirali pucanje iz crtaća koje prate. U početku snimanja, kad je viknem “donesi mi torbicu” dotrči desetoro djece, a posljednjih 10 godina emisije niko me ne čuje, ne čuje ni moj glas. Djeca danas imaju moć, kao neki filter za frekvenciju roditelja i ništa ne čuju. Sada nas ne slušaju, moraš da vikneš. Ali djeca nisu ništa kriva! To sve urade roditelji koji su amateri i koji pojma nemaju kako sa djetetom. Nije se ni o intimnim odnosima nikad pričalo sa djecom, ni mama, ni tata ne pričaju, što je loše. Treba da se edukuju od malena – ispričao je Branko Kockica.

U jutarnjem programu gostovao je i voditelj Minja Subota, koji je rekao da roditelji treba da brinu o svojoj djeci u svakom trenutku

– Treba da razgovaraju s njima, sve potiče iz kuće. Djeca su njihovo najveće bogatstvo i roditelji treba da dežuraju uz tu djecu. Povremeno treba roditelji da sjede i gledaju kako se radi sa njihovom djecom u školama i to je pošteno. Ti ljudi koji govore “nemojte vi nama da smetate”, nije da nisu u pravu, već ne smiju to da rade – rekao je Minja Subota.