Politika

Konaković: Savjet ministara usvojio informaciju o priznavanju diploma u okviru Berlinskog procesa

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković potvrdio je danas da je Savjet ministara usvojio informaciju o priznavanju diploma i poslovnih kvalifikacija u okviru Berlinskog procesa.

sjednica Savjeta ministara BiH
FOTO: SAMIR JORDAMOVIC/ANADOLIJA

To je vrlo važan proces za široko regionalno tržište koje je potrebno zemljama zapadnog Balkana i sada će usvojena Informacija biti poslana Predsjedništvu BiH, rekao je on.

Izrazio je nadu da će uskoro biti riješeno i pitanje kretanja s ličnim kartama, naglašavajući da se još uvijek čeka politička saglasnost, te da će time biti omogućena mobilnost ljudi, usluga i roba.

– Ova tema se analizira i s političke strane, vjerovatno kolege iz Republike Srpske čekaju još uvijek odluku Srbije u kojoj odluke o tome trebaju biti ratifikovane u njihovom parlamentu, dok je to Crna Gora nedavno završila – dodao je Konaković.

Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju Ministarstva civilnih poslova o potpisanim sporazumima o slobodi kretanja u okviru Berlinskog procesa.

Pročitajte još

Ministarstvo civilnih poslova će Informaciju o potpisanim sporazumima o slobodi kretanja u okviru Berlinskog procesa dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru shodno Zakonu o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, uz prijedlog da paraf potpisnika vrijedi kao i njegov potpis, u skladu sa Bečkom konvencijom o pravu međunarodnih ugovora, čime se stvaraju uslovi za ratifikaciju tih sporazuma.

Riječ je o dva sporazuma, i to o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija, te o priznavanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Srednjeevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini.

Sporazumi su potpisani u Berlinu 3. novembra 2022. godine u okviru samita Berlinskog procesa, a potpisnik u ime BiH bio je tadašnji predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, piše Fena.

Stupanjem na snagu ovih sporazuma olakšaće se mobilnost studenata, akademskog osoblja, istraživača i stručnjaka, te unaprijediti saradnja na Zapadnom Balkanu, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije