Društvo

SAVJETE NIKADA NIJE LOŠE PONOVITI Stižu paklene vrućine, narednih dana ne zaboravimo vodu, kremu za sunce i izbjegavajmo biti napolju od 10 do 17 časova

S obzirom na visoke temperature vazduha u ovim danima, Ministarstvo zdravlja isocijalne zaštite RS podsjeća građane na mjere predostrožnosti i zaštite koje se mogu preduzeti tokom perioda vrućina.

gospodska ulica u banjaluci
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Visoke temperature vazduha mogu uticati na većinu populacije, zbog čega se svim građanima preporučuje da što je manje moguće vremena provode na otvorenom, na direktnom suncu, a posebno u najtoplijem periodu dana od 10 do 17 časova. Takođe, savjetuje se boravak u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, izbjegavanje većih fizičkih napora, češće tuširanje mlakom vodom i ravnomjerno uzimanje što više tečnosti.

Prilikom izlaska na otvoreno, preporučuje se maksimalna zaštita od UV zračenja, boravak u hladu kada god je to moguće, uzimanje veće količine tečnosti uz izbjegavanje alkohola i napitaka sa puno kofeina i šećera, manji laganiji obroci tokom dana, kao i korišćenje široke, svijetle i lagane odjeće od prirodnih materijala, te kapa ili šešira sa širokim obodom i sunčanih naočara.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Usljed visokih temperatura koje se očekuju i u narednim danima iz Odsjeka za poslove civilne zaštite pozivaju građane na dodatni oprez, poštovanje preporuka i suzdržavanje od paljenja vatre na otvorenom prostoru. Kako su rekli, visoke temperature pogoduju i izbijanju požara, te su apelovali da se ne pali vatra na otvorenom i da se poštuju mjere opreza, kako bismo zaštitili i sebe i svoju okolinu.

Imajući u vidu da izuzetno visoke temperature predstavljaju ozbiljnu prijetnju po zdravlje potrebno je piti dovoljno tekućine i to negaziranu vodu, te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Izbjegavajte boravak na direktnom suncu od 10 do 17 časova, a posebno djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici sa hroničnim bolestima. Ne ostavljajte djecu, niti životinje u parkiranom vozilu.

Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmarati, skloniti u hlad i piti dosta vode. Nosite laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Nastojte rashladiti prostor u kojem boravite, a hladniji noćni vazduh koristite da rashladite dom.

Pročitajte još

Ako morate da naporno raditi, činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutro između 4 i 7 časova i poslijepodne nakon 17. Redovno koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, i izbjegavajte putovanja u najtoplijem dijelu dana.

Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske izdao je upozorenje na visoke temperature od 18. do 22. juna na cijeloj teritoriji Srpske. Od utorka do subote očekuje se sunčano i vruće vreme uz maksimalnu temperaturu i do 40°C.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu