Društvo

Sebija Izetbegović prihvatila rješenje o otkazu: Oglasio se njen advokat povodom smjene sa KCUS

Direktorici Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu, Sebiji Izetbegović je krajem aprila i zvanično uručen raskid ugovora na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. No, nakon što više od mjesec dana Sebija Izetbegović odbijala to prihvatiti, njeni advokati su to prihvatili.

Sebija Izetbegović
FOTO: AL JAZEERA BALKANS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Raskid ugovora joj je uručen 24. aprila 2023. godine. Osim rektora Univerziteta u Sarajevu, Rifata Škrijelja rješenje je potpisala i dekanesa Medicinskog fakulteta, Amina Valjevac.

– Dr Sebiji Izetbegović prestaje radni odnos s Medicinskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu na osnovu zaključenog Ugovora o radu ne neodređeno vrijeme s nepunim radnim vremenom od 15.12.2014. godine, zbog stavljanja van snage odluke Senata Univerziteta u Sarajevu od 29.1.2022. godine o izboru imenovane u zvanje redovne profesorice za oblast Ginekologija i akušerstvo na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu – navodi se u rješenju.

Naime, kako je rečeno Sebiji Izetbegović je to odmah proslijeđeno, međutim odbijala je to prihvatiti više od mjesec dana. Nakon toga rješenje je proslijeđeno advokatima koji su prihvatili rješenje.

Dokaz da su to prihvati govori i činjenica da je stigla žalba Upravnom odboru na to rješenje.

Pročitajte još

Pojašnjeno je da će na nekim od narednih sjednica Upravnog odbora ova žalba na rješenje o raskidu ugovora biti razmatrana.

– Dakle, poštom nam je stiglo rješenje, na koje smo odmah uložili žalbu Upravnom odboru. S obzirom na činjenicu da je odluka suda o privremenoj mjeri još na snazi, ovakvo rješenje nisu mogli potpisati rektor i dekanesa, na šta smo naravno i u samoj žalbi ukazali – kazao je advokata Sebije Izetbegović, Esad Oruč.

Podsjetimo, ranije je Senat UNSA oduzeo Izetbegović zvanje magistra i doktora nauka, a Vlada Kantona Sarajevo je usvojila i proslijedila Zaključak Vladi FBiH za njenu smjenu s čela KCUS.

Za odluku je glasalo 30 članova Senata, šest je bilo suzdržanih, a dvoje protiv. Članovi Senata time su prihvatili izvještaj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kojim Sarajevskom univerzitetu nalaže da Sebiji Izetbegović poništi zvanje, piše N1.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije