Politika

SEDMORO IH U TRCI Ovo su najbolji i najgori kandidati za sudiju Ustavnog suda Republike Srpske

Za sudiju Ustavnog suda Republike Srpske prijavilo se sedam kandidata, od kojih je troje na konkursu VSTS BiH dobilo najnižu ocjenu, a troje najvišu.

SEDMORO IH U TRCI Ovo su najbolji i najgori kandidati za sudiju Ustavnog suda Republike Srpske
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

U odgovor na pitanja Srpskainfo, u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH kažu da su početkom 2022. godine raspisali konkurs kojim je oglašena i pozicija jednog sudije Ustavnog suda Republike Srpske.

Na konkurs se prijavilo ukupno sedam kandidata.

– Nakon provedene konkursne procedure za imenovanje jednog sudije Ustavnog suda Republike Srpske, shodno odredbama člana 17. tačka 3. Zakona o Visokom sudskom i tuzilačkom savjetu BiH, na sjednici održanoj 14. aprila 2022. godine sačinjena je rang lista od sedam (7) kandidata koji su svrstani u tri grupe, u skladu sa dobijenom opisnom ocjenom – kažu u VSTS BiH.

U grupi i su oni sa odličnom ocjenom, u grupi II sa ocjenom vrlo dobar, a u trećoj grupi kandidati ocijenjeni sa ocjenom dobar.

– Na listi prijedloga, kandidati su navedeni po grupama abecednim redom, kako slijedi: Grupa I (odličan) 1. Barun Boris 2. Brković Svetlana 3. Marković lvanka; Grupa II ( vrlo dobar) 1. Zuparević Samir; Grupa lll (dobar) 1. Marković Siniša 2. Savić Božić Dijana 3. Stefanović Sanja – kažu u VSTS.

Nezvanično, favorit među kanidatima je Ivanka Marković, profesor krivičnog prava na Pravnom fakultetu u Banjaluci i bivši poslanik SDS u Narodnoj skupštini.

FOTO: SINIIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U skladu sa članom 17. stav 1. tačka 3. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, prije formiranja konačne liste prijedloga, zatraženo je pismeno mišljenje Ustavnog suda Republike Srpske.

– Ustavni sud Republike Srpske je 01.04.2022. godine, dostavio pismeno Mišljenje, u kojem se navodi da je Ustavni sud Republike Srpske jednoglasno zauzeo stav, da se u cjelosti podrži prijedlog VSTS BiH, odnosno da daje pozitivno mišljenje za predložene kandidate onim redosljedom kako je to i naprijed navedeno. Prijedlog kandidata sa sažetkom biografija i mišljenje o predloženim kandidatima sa podacima o nacionalnosti kandidata, kao i pomenuto Mišljenje Ustavnog suda RS dostavljeno je predsjedniku Republike Srpske, dopisom od 14.04.2022. godine, u dalju proceduru – pojašnjavaju u VSTS BiH.

Pročitajte još

Predsjednica RS, Željka Cvijanović, sa rang liste sada treba da predloži Narodnoj skupštini da imenuje jednog sudiju Ustavnog suda RS. Moguće je da se to desi već na sljedećoj sjednici parlamenta koja počinje 31. maja. Posljednja tačka te sjednice jeste izboR i imenovanja.

Podsjećamo, kako je Srpskainfo pisala, nakon ovog konkursa, VSTS BiH je 4. maja 2022. raspisao konkurs za izbor još jednog sudije Ustavnog suda RS. Konkurs je zatvoren 19. maja.

Prihvati notifikacije