Hronika

Šefove zakon štiti kao BIJELE MEDVJEDE: U Poreskoj upravi RS ZBOG PRIMANJA MITA UHAPŠENO 8 INSPEKTORA, ali njihovi nadređeni nisu kažnjeni "Vodili su se postupci, ali..."

U proteklim mjesecima u tri odvojene policijske akcije uhapšeno je čak osmoro službenika zaposlenih u Poreskoj upravi Republike Srpske zbog primanja mita i trgovine uticajem.

poreski inspektori dovedeni u specijalno tužilaštvo
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Od ukupnog broja uhapšenih, troje je u međuvremenu priznalo krivicu, pa su pravosnažno osuđeni.

U oktobru prošle godine uhapšeni su poreski inspektori Uroš Zec, Dejan Lazić i Uroš Janjić zbog sumnje da su počinili čak 20 krivičnih djela.

Hapšenje radnika poreske uprave
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Dva mjeseca kasnije, u akciji kodnog naziva “Afrodita” uhapšeni su inspektori Poreske uprave RS Igor Grahovac, Dragoslav Tubić i Snežana Dragičević Mitrović. Njih je skupo koštala kontrola salona ljepote na području Banjaluke, pa su od vlasnika tražili 6.000 maraka i na kraju primili 5.000 maraka mita.

Ovi inspektori su u međuvremenu priznali krivicu i pravosnažno su osuđeni.

Poreski inspektori Dragoslav Tubić (38) i Snežana Dragičević Mitrović (44) priznali su krivicu i osuđeni su na po 12 mjeseci zatvora. Uz zatvorsku kaznu, koja se može kupiti po tarifi 100 KM za dan zatvora, poreski inspektori osuđeni su i na novčane kazne i to Tubić 35.000 maraka, a njegova saučesnica u krivičnom djelu na 50.000 maraka. Ujedno im je zabranjen rad kao državnim službenicima u trajanju od po 5 godina.

Okružni sud u Banjaluci
FOTO: NIKOLA MORAČA/RINGIER

Igor Grahovac (39) bio je optužen za krivično djelo trgovina uticajem, pa je nakon priznanja krivice osuđen na 9 mjeseci zatvora, novčanu kaznu od 10.000 maraka i zabranu rada u trajanju od 3 godine.

U martu ove godine u akciji kodnog naziva “Ulog” uhapšeni su poreski inspektori Aleksandar Miletić i Đuro Rakić zbog primanja mita i trgovine uticajem.

Međutim, ono što je ostalo nejasno bilo je da li su i načelnici odjeljenja u kojima su radili uhapšeni poreski službenici i inspektori imali određene sankcije, pa smo se obratili Poreskoj upravi RS kako bi provjerili ovu informaciju.

Otkazi

– Poštovani, u skladu sa vašim pitanjima, obavještavamo vas da je državnim službenicima Urošu Zecu i Đuri Rakiću utvrđen prestanak radnog odnosa u Poreskoj upravi Republike Srpske. Takođe, poreskim inspektorima Igoru Grahovcu, Dragoslavu Tubiću i Snežani Dragičević Mitrović, koji su po pravosnažnoj presudi suda proglašeni krivim, prestao je radni odnos u Poreskoj upravi Republike Srpske – navodi se u odgovoru portalu Srpskainfo.

Međutim, na pitanja koja se odnose na sankcionisanje šefova uhapšenih inspektora iz Poreske uprave su odgovorili sljedeće.

Pročitajte još

– Što se tiče vašeg drugog pitanja, koje se odnosi na sankcionisanje rukovodilaca u Poreskoj upravi, iz organizacionih jedinica iz kojih su pomenuti službenici, obavještavamo vas da prema odredbama Zakona o državnim službenicima, direktor Poreske uprave nema diskreciono pravo, odnosno nema ovlaštenje da bez utvrđene disciplinske odgovornosti, sankcioniše ili premješta rukovodioce organizacionih jedinica – odgovaraju iz PU RS.

FOTO: PORESKA UPRAVA RS
FOTO: PORESKA UPRAVA RS

Dodaju kako je u slučaju rukovodilaca organizacionih jedinica za koje se konkretno interesujemo,Poreska uprava RS provela prethodni disciplinski postupak kojim su bili obuhvaćeni i rukovodioci organizacionih jedinica u kojima su zaposleni uhapšeni poreski službenici (pomoćnik direktora i načelnici odjeljenja), te prilikom prikupljanja dokaza i činjenica u smislu utvrđivanja odgovornosti, nije bilo indicija za pokretanje disciplinskog postupka protiv navedenih rukovodilaca.

– Pomenuti rukovodioci su u ovim predmetima odgovorili i na zahtjeve nadležnih organa, policije i tužilaštva. Osim toga, direktor Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić održao je i Kolegijum načelnika svih odjeljenja za kontrolu, na kojem je dogovoren niz koraka i zaduženja zanaredni period kako bi planovi i efekti kontrola bili što bolji, uz nastavak obaveznog provođenja antikorupcionih mjera prilikom obavljanja kontrola – zaključeno je u odgovoru Poreske uprave RS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu