Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Šefovska jača od propisa

Kolumne
Autor:

Foto: RAS Srbija

Džaba se kod nas donose brojni propisi i zakoni, kada uglavnom oni ne važe i svako ih tumači na svoj način.

Takav primjer imamo sada i u Šipovu, gdje je direktorica Doma zdravlja odlučila da kazni medicinsku sestru samo zato što je radila po zakonu.

Cijela ta situacija podsjeća na onu narodnu izreku „Veži konja gdje ti aga kaže“.

Jer bespotrebno donosimo zakone kada se zna čija je zadnja, a zadnja je uvijek od nekog direktora ili šefa, koji je umislio da je pametniji i bitniji od svih svojih radnika.

Žena koja duže od 20 godina radi kao medicinska sestra i bez ikakvih mrlja u svojoj karijeri našla se u problemu i pred otkazom samo zato što je odlučila da radi po propisima.

Sama ideja da neko šalje medicinsku sestru da sama, bez doktora i saniteta ide u šumu s policijom, koja planira hapsiti šumokradice, jeste da se zapitamo ko je tu lud.

Osim toga, šalju je na, kako kažu, „opasan zadatak“, ali ne može dobiti ni pismeni nalog za odlazak na teren. Da je slučajno otišla na taj zadatak i da joj se, ne daj bože, nešto desilo, vjerovatno bi ta žena opet bila kriva, jer nije postupila po zakonu.

Medicinska sestra je taj dan došla na posao i odradila svoju smjenu, za koju je bila raspoređena i za koju je imala pismeno rješenje.

Međutim, nije poslušala svoje šefove i tada kreće pakao za nju.

Ako nećeš slušati mene, nećeš ni raditi, tako bi se moglo opisati ponašanje direktorice ove zdravstvene ustanove.

Kada je vidjela da medicinska sestra nije otišla na teren, ona je protiv nje pokrenula disciplinski postupak za težu povredu radnog odnosa.

To znači da bi, ako se članovi te komisije boje direktorice, nesretna žena mogla ostati bez posla samo zato što je radila svoj posao.

Bojim se da ovo nije izolovan slučaj; sve više je ovakvih primjera.

Biće ih još i više, sve dok se za direktore institucija stavljaju podobni, a ne sposobni. Pa bolje krši zakon, rizikuj sve nego da udariš na njihov ego.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO