Kolumne

Sifeta damo, Biseru ne damo

Kada je Bisera Turković zagovarala ukidanje Republike Srpske, govorila o njenon narodu i rukovodstvu u kontekstu nacističke Nemačke, kada je javno podržala ratnog zločinca Sakiba Mahmuljina, samovoljno pridružila BiH sankcijama Saveta Evrope protiv ruskih i kineskih državljana i naredila ambasadorima da obilježavaju tzv.

Sifeta damo, Biseru ne damo
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dan državnosti BiH, nismo tražili njenu smjenu u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Isto smo reagovali i kada je slala protestnu notu Srbiji, omalovažavala poklonjene vakcine, povlačila ambasadora iz Beograda i solirala u UN.

Za Milorada Dodika ona je bila i ostala samo “nenavođena raketa“, dok je Zoran Tegeltija u jednom trenutku od nje tražio izvinjenje Srbima, a već u drugom izjavljivao da bi zahtjev za smjenu bio uzaludan jer nema parlamentarne većine da to potvrdi.

Ali, kada je ministar odbrane Sifet Podžić samovoljno odgodio vojnu vježbu OS BiH i Vojske Srbije, Tegeltija ga je eskspresno smijenio, iako i dalje nema parlamentarne većine, iako od toga nema ništa.

Pročitajte još

Ne sporeći da pozicije minista spoljnih poslova i odbrane nisu isto, ipak je činjenica da su ovoje učinili istu stvar – pokušali da prisvoje zajedničke institucije za potrebe jednog naroda ili stranke. Zašto onda RS od PS BiH nije tražila smjenu Bisere, a Podžićevu jeste?

Prvo, izgleda da je poslanicima iz Republike Srpske potrebno da prekinu bojkot u odlučivanju, a gdje ćeš bolji izgovor od smjene onoga ko ne želi da vježba sa Vojskom Srbije? Drugo, to će biti idealna prilika da se i u Sarajevu reklamira priča o povlačenju saglasnosti Srpske za formiranje OS BiH, mada je svima jasno da to samo po sebi ne bi bilo dovoljno za nestanak zajedničke vojske.

U cijeloj priči u drugi plan padaju teške posljedice, pa čak i opasnost, nakon poteza ministra odbrane, ali i svih ostalih koji ovu temu koriste u dnevnopolitičke svrhe. Jedno je igrati se sa Parlamentom ili Predsjedništvom BiH, a sasvim drugo kada politika odluči da se poigra vojskom, naoružanim ljudima različitih nacionalnosti, političkih i vjerskih uverenja. Da li je ovo bio samo trening za nešto krupnije?

Ostavkom predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH pada i kompletan ministarski tim. Zar to ne bi bilo efektnije, pa makar svi ostali u tehničkom mandatu.

Prihvati notifikacije