Društvo

"SINDIKAT DEZINFORMIŠE RADNIKE" Poslodavci reagovali na odluku o isplati toplog obroka

Nije tačno da poslodavac koji obezbjeđuje topli obrok zaposlenima treba da isplati i razliku u novcu ako je trošak ishrane manji od osam KM dnevno po radniku.

"SINDIKAT DEZINFORMIŠE RADNIKE" Poslodavci reagovali na odluku o isplati toplog obroka
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovo za Srpskainfo kaže Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Unija udruženja poslodavaca danas je reagovala nakon što je juče Savez sindikata RS objavio informacije u vezi sa isplatom toplog obroka u ovoj godini, a pozivajući se na Odluku Vlade RS koja je objavljena u posljednjem broju “Službenog glasnika RS.”

U Savezu sindikata RS su, između ostalog, naveli da “ako trošak toplog obroka, isporučen putem kateringa, iznosi manje od osam KM, poslodavac treba da radniku isplati razliku toplog obroka u novcu”.

– To uopšte nije tačno. Ili je topli obrok ili je naknada za topli obrok. Nema nikakve isplate razlike – poručuje Trivić.

Unija udruženja poslodavaca ocjenjuje da “ovakvo slobodno tumačenje propisa sa ciljem dezinformisanja radnika i poslodavaca ugrožava napore institucija i poslovne zajednice na stabilizaciji ekonomskih i socijalnih prilika u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini”.

Pročitajte još

Trivić kaže da je suština promjene odluke Vlade RS u tome što je promijenjen obračun plata iz neto u bruto i da sve drugo ostaje kao i do sada.

Iz Vlade RS se nisu oglašavali, a juče je Savez sindikata rekao da od 22. februara stupa na snagu odluka Vlade po kojoj zaposleni u realnom sektoru imaju pravo na novčanu naknadu od 11,60 KM u bruto iznosu, za svaki dan proveden na poslu.

– Odnosno, osam KM u neto iznosu za svaki dan. Na primjer, ako radnik u toku mjeseca ima 22 radna dana, topli obrok mu iznosi 176 KM. Ovo je najmanji iznos toplog obroka, a kolektivnim ugovorom Sindikat i poslodavci mogu da utvrde i veći iznos toplog obroka – kažu u Sindikatu.

U Uniji udruženja poslodavaca naveli  su za svoje članstvo da Odluka Vlade RS u dijelu koji se odnosi na promjenu obračuna toplog obroka sada poznaje institut “0,75 odsto prosječne bruto plate u RS za prethodnu godinu, za svaki radni dan radnika, ukoliko kod poslodavca nije organizovana ishrana radnika”.

Po podacima Zavoda za statistiku RS, prosječna bruto plata u RS prošle godine iznosi 1.546 KM.

Inače, novčana naknada za topli obrok je oporezivana u RS kao primanje radnika, dok je topli obrok neoporezovan.

Prihvati notifikacije