Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SINDIKAT GRAĐEVINARSTVA “Vlada da se uključi u rješavanje problema radnika u privredi”

Društvo
Autor:

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

– Pozivamo Vladu Republike Srpske da bude vlada svih građana u Republici Srpskoj i da se uključe u rješavanje problema radnika u privredi koji imaju veoma niska primanja – izjavila je danas predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno – komunalnih djelatnosti.

Ona je, nakon sastanka sa predsjednicima sindikalnih organizacija u banjalučkoj regiji, upozorila na zloupotrebu minimalne plate, naročito u komunalnim preduzećima gdje se pod time isplaćuje osnovna plata, plus minuli rad, prekovremeni sati i čak topli obrok.

– Minimalna plata je samo osnovna plata – istakla je Vrabičićeva i dodala da posebno zabrinjava nezainteresovanost lokalnih zajednica koje su osnivači komunalnih preduzeća.

– Rukovodici tih firmi postavljeni su uglavnom po podobnosti, a ne po stručnosti i odgovaraju isključivo političkima partijama i nikome više. Dok im radnici rade za minimalaca, oni imaju ugovorene visoke plate – navodi Vrabičićeva.

Ona je ponovo pozvala poslodavce na pregovore oko potpisivanja granskih kolektivnih ugovora.

Predsjednica Sindikata Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Silvana Radulović izjavila je da direktor ovog Insituta Stevan Jovanović nije pondio ostavku iako je to najavio na sastanku kod resornog ministra.

– Na tom sastanku smo i mi bili i on je obećao da će ostavku podnijeti sa 1. novembrom. Međutim, on to nije uradio. Ne znamo zašto, niti sa njim imamo bilo kakvu komunikaciju. On sa nama nije odražo nijedan sastanak već šest mjeseci – rekla je Radulovićeva.

Ona je navela da radnicima nikako nije jasno zašto Ministarstvo za urbanizam i građevinarstvo ne smjeni direktora jer su i brojni kontrolni organi utvrdili nepravilnosti u njegovom radu.

Inače, radnici Instituta potražuju nekoliko plata od poslodavca.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO