Svijet

SATELIT JE SPREMAN Kim tvrdi da je Sjeverna Koreja razvila vrhunski špijunski sistem

Sjevernokorejski lider Kim Džong-un saopštio je da je njegova zemlja završila razvoj svog prvog vojnog špijunskog satelita i naredio zvaničnicima da sprovedu njegovo lansiranje u skladu sa planovima.

SATELIT JE SPREMAN Kim tvrdi da je Sjeverna Koreja razvila vrhunski špijunski sistem
FOTO: KCNA/EPA

Sjeverna Koreja je u decembru sprovela ono što je nazvala važnom “završnom fazom” testa za špijunski satelit i saopštila da će završiti pripreme za lansiranje do aprila.

Pročitajte još

Tokom posjete Državnoj agenciji za razvoj vazduhoplovstva u utorak, Kim je pozvao na lansiranje satelita prema rasporedu i naredio raspoređivanje više izviđačkih satelita na različitim orbitama kako bi se ojačale mogućnosti nadzora.

Prema izvještaju, izrada satelita je završena, ali nije precizirano kada je planirani datum lansiranja.   Obezbjeđivanje informacija u realnom vremenu o vojnom scenariju neprijateljskih snaga je najvažniji zadatak, rekao je Kim.

On je osudio raspoređivanje američkih strateških sredstava u regionu kao pokušaj “da se Južna Koreja pretvori u naprednu bazu za agresiju i arsenal za rat”. Kimova posjeta svemirskoj agenciji dolazi samo nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja testirala novu interkontinentalnu balističku raketu na čvrsto gorivo, prenosi Telegraf.

Posle ovog lansiranja Južna Koreja, Sjedinjene Američke Države i Japan započeli su u ponedeljak zajedničku vojnu vježbu protivraketne odbrane u međunarodnim vodama Istočnog mora, nastojeći da ojačaju kapacitete za odvraćanje prijetnji iz Severne Koreje, saopštila je mornarica Južne Koreje.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije