Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SKANDAL TRESE BIJELU KUĆU Trampov saradnik osuđen na 45 DANA ZATVORA

Svijet
Autor:

Foto: Shawn Thew/EPA

Bivši saradnik u kampanji američkog predsednika Donalda Trampa Rik Gejts osuđen je danas na 45 dana zatvora, ali on će kaznu služiti povremeno tokom tri godine uslovne slobode.

Savezni sudija osudio je Gejtsa, iako je istaknuto da je izvanredno sarađivao, tokom istrage specijalnog istražitelja Roberta Malera o miješanju Rusije u američke predsedničke izbore 2016. godine, a u obrazloženju sudija je navela da je kazna doneta kako bi se videla “ozbiljnost njegovih zločina”, prenosi AP.

Kako je rekla sudija, Gejts je kriv zbog finansijskog zločina i obmana koje su se nastavile i nakon što je pristao da prizna krivicu i da sarađuje.

Tužilaštvo nije tražilo zatvor za Gejtsa, koji se u februaru 2018. izjasnio da je kriv za optužbe u vezi s političkim konsaltingom koje je obavljao u Ukrajini.

Tužilaštvo je navelo Gejtsovu saradnju, koja je uključivala svjedočenje na tri suđenja i više od 50 sastanaka sa tužiocima.

Gejts je osuđen iako je priznao krivicu još 2018. godine kada je pokrenuta istraga protiv njega i iako je sarađivao sa specijalnim istražiteljem Robertom Malerom u istrazi o miješanju Rusije u americke izbore i drugim istragama.

Gejts je jedan od prvih saradnika američkog predsjednika Donalda Trampa koji su optuženi u Malerovoj istrazi i koji su priznali krivicu.

Od njih šestorice, trojica su već osuđena i čekaju zatvorske kazne, dok Majkl Flin i Rodžer Stoun čekaju izricanje kazne.

U optužnici se navodi da su Gejts i njegov mentor i vođa Trampove kampanje Pol Manafort propustili da razotkriju šta su radili za tadašnjeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča i da su skrivali prihode od američkih poreskih vlasti radi finansiranja raskošnog stila života i plaćanja ličnih troškova.

Gejts je priznao krivicu i pristao je da sarađuje sa američkim tužilaštvom.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO