Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SKANDAL U KATOLIČKOJ CRKVI Treći čovjek Vatikana optužen za SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE

Svijet
Autor:

Foto: TWITTER/OZMAN MIRZA / SCREENSHOT / RAS Srbija

Šefu finansija Vatikana, kardinalu Džordžu Pelu, sudiće se po optužbama za seksualno zlostavljanje, odlučio je danas australijski sud.

Australijski sudija zaključio je da postoji dovoljno dokaza da se protiv Pela pokrene krivični postupak na osnovu nekih optužbi, dok najviši katolički sveštenik Australije i jedan od najmoćnijih zvaničnika u Vatikanu te optužbe odbacuje, prenosi BBS.

Kardinal Pel (76), koji je pod policijskom pratnjom danas ušao u sud u Melburnu okružen desetinama novinara, prošle godine je uzeo odsustvo sa dužnosti u Vatikanu kako bi se suočio sa optužbama u zemlji iz koje potiče.

Većina dokaza koji su u posjedu suda ostaju povjerljivi, ali je njegov advokat Robert Rihter, poslije ročišta, izjavio da je većina “gnusnih” opružbi protiv njegovog klijenta odbačena, napominje britanski medijski servis.

Prošlog juna, policija u australijskoj državi Viktoriji optužila je ovog visokog sveštenika za, kako je navela, istorijsko seksualno uznemiravanje, a na osnovu tvrdnji “više oštećenih strana”.

Više od 30 svedoka dalo je iskaz tokom preliminarnog sudskog ročišta, koje je trajalo od marta mjeseca, a uglavnom je bilo zatvoreno za javnost.

Na jednom otvorenom saslušanju, jedan svjedok je rekao da se navodni incident dogodio u melburnškoj katedrali 1990-ih, u vrijeme kada je Pel bio nadbiskup Melburna.

Prema iskazu drugog svjedoka, do seksualnog uznemiravanja je došlo na bazenu u gradu Balaratu 1970-ih, kada je Pel bio lokalni sveštenik.

Pel od početka odbacuje sve optužbe, a prošle godine je rekao da je nevin i da su sve tvrdnje za koje ga terete “lažne i užasavaju ga”.

Njegov advokat kaže da su optužbe protiv Pela “nerealne i nepouzdane” i da je kardinal na meti zbog svoje uloge najvišeg katoličkog sveštenika u Australiji.

Kardinalu Pelu sudiće sudija i 12-člana porota u okružnom sudu Viktorije.
Sud će sutra imati administrativno ročište, ali se očekuje da će suđenje početi tek za nekoliko mjeseci.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO