Društvo

SKANDALOZNA ODREDBA "Budite prikladno obučeni da ne biste davali povoda za seksualno uznemiravanje"

Odredba u Standardima rada Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu podigla je buru u javnosti jednim članom koji je u najmanju ruku sporan i neprimjeren za sadašnje i buduće žrtve seksualnog uznemiravanja.

SKANDALOZNA ODREDBA "Budite prikladno obučeni da ne biste davali povoda za seksualno uznemiravanje"
FOTO: R.RISTIĆ/RAS SRBIJA

Cijeli slučaj za Blic je prokomentarisao i dekan ove ustanove Zoran Mirković.

O čemu se tačno radi?

Naime, na društvenim mrežama je osvanuo dio Standarda rada ovog fakulteta u kojem je citiran član 120 koji prenosimo u cjelosti:

– Nastavnici/saradnici će udaljiti s ispita, odnosno vježbi/predavanja studente/studentkinje koji su neprikladno obučeni – bilo u smislu neurednosti ili ignorisanja elementarnih uzusa izgleda u obrazovnim institucijama, a pogotovo u smislu davanja povoda – upravo izgledom, oblačenjem ili ponašanjem – za seksualno uznemiravanje, rasnu, vjersku i druge oblike diskriminacije ili narušavanje pozicije Fakulteta kao politički neutralne institucije – navodi se u spornom članu Standarda rada Pravnog fakulteta.

Jasno je da pravila oblačenja, takozvani kodeks, mora postojati, naročito u instituciji kakva je visokoškolska ustanova. Međutim, javnost nije uzbunio kodeks, već dio koji glasi “a pogotovo u smislu davanja povoda – za seksualno uznemiravanja, rasnu, vjersku i druge oblike diskriminacije”.

Sasvim je jasno da povod za napastvovanje i uznemiravanje studenata ne može i ne smije biti njihovo oblačenje, te da to što su obukli nije opravdanje za napasnika i ne može da mu bude “alibi” ni u životu ni pred fakultetom ni na sudu. Napasnik je uvijek kriv.

Ipak, odredba postoji, aktuelna je još od 2005. pa je pitanje ko ju je sastavio i to na Pavnom fakultetu, gdje bi više nego bilo gdje trebalo da se vodi računa o formulaciji i uči upravo Zakon o diskriminaciji?

FOTO:  PRAVNI FAKULTET/SCREENSHOT
FOTO: PRAVNI FAKULTET/SCREENSHOT

“To je nesrećna formulacija”

Pitali su dekana ove ustanove Zorana Mirkovića za komentarijcele situacje, a njegov odgovor je sljedeći:

Polaganje prijemnog ispita na Pravnom fakultetu

– Taj Standard o radu nikada nije postao norma na Pravnom fakultetu. On jeste napisan, ali nikada nije sproveden kao važeći. Jednostavno, dospio je u etar i mi smo više puta pokušali da ga sklonimo sa Gugla zato što se ne sprovodi, ali jednostavno nismo uspjeli – objašnjava Mirković u izjavi za Blic.

Ipak, iako se možda odredba ne sprovodi, jasno je da je tekst odredbe bio takav, te da je on taj koji je neumjesan, te nije upitno sprovođenje odredbe, već uopšte njeno postojanje u tom obliku.

– U pitanju je nesrećna formulacija. Ona je svakako pravno i moralno neodrživa. Ipak, bitno je da to nikada nije postalo zvaničan dokument – zaključuje Mirković.