Društvo

"Kao da su navijači, a ne đaci" U 13. Beogradskoj gimnaziji uveli najstroži pravilnik o oblačenju učenika, evo šta je sve zabranjeno

Rukovodstvo 13. beogradske gimnazije donijelo je najstroži pravilnik o oblačenju učenika prema kojem će đacima biti zabranjeno da na časove dolaze u bermudama i šorcevima, trenerkama, mini-suknjama, majicama na bretele i svoj drugoj odjeći koja se ne smatra prikladnom.

Đaci ispred škole
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RINGIER

Među zabranjenom odjećom, možda pomalo iznenađujuće, našle su se i dukserice sa kapuljačama.

Trinaesta beogradska gimnaziju važi za jednu od elitnih srednjih škola, a rukovodstvo škole je odlučilo da objavi plakat na kojem je slikovito prikazano u kojoj odjeći je zabranjeno dolaziti u školu.

Upadljivo se pogoršalo oblačenje učenika

Bojan Vučković, direktor 13. beogradske gimnazije, kaže da je razlog za uvođenje pravilnika o odijevanju bilo prije svega to što su učenici na nastavu dolazili kao da idu na utakmicu ili trening. Prema njegovim riječima, i prethodnih godina u školi su imali obaviještenja učenicima kako da dolaze odjeveni u školu.

– Sada je to, za razliku od prethodnih godina, objavljeno zvanično, na plakatu. Mi imamo i pravilnik o ponašanju, ali na odijevanje smo se ograničili jer je bilo upadljivo koliko se pogoršao nivo oblačenja učenika. Većina učenika dolazi u trenerkama, imate osjećaj kao da ste u sportskom centru. To nije za školu i kada je toga previše nekako u toj masi učenika u trenerkama vi kao da vidite navijače na utakmici, a ne učenike. Trenerka je ipak predviđena da se oblači kada se ide u šetnje, trenira ili odmara kod kuće – kaže Vučković.

Ovim pravilnikom zabranjeno je da učenici u školu dolaze u sljedećoj odjeći: majica na bretele, trenerka, šorts i bermude, mini suknja, prekratke majice, dukserice sa kapuljačama i helanke.

Neophodna podrška roditelja

Direktor Vučković kaže da im je potrebna podrška roditelja kako bi učenici shvatili da je to dobro za njih, a ako to ne pomogne predviđene su i kazne za učenike.

– Ako se učenici ogluše na pravila oblačenja dobijaju dvije opomene da u školu moraju da dolaze pristojno odjeveni. U slučaju da i to ne ispoštuju onda im razredni starješina smanjuje ocjenu iz vladanja. Cijeli ovaj pravilnik će ići i na razgovor sa učeničkim parlamentom i savjetom roditelja, to je predlog nastavničkog vijeća. O nekim stvarima može da se razgovara, recimo o tome da li ipak da se pristane na neke bermude ispod koljena, ali ako se pristane na to, pristaće se i na bermude – kaže Vučković.

Vučković kaže da nisu jedini koji su se odlučili na ovu mjeru.

– Znam da su u 14. gimnaziji objavili isto plakat sa pravilima oblačenja kao i mi. Njihov je zapravo bio prije našeg. Svi mi, zaposleni u školi, saglasni smo oko toga da je naša misija, osim obrazovanja, da djeci ukažemo na to šta je pristojno, a šta ne – kaže Vučković.

Tvrdi da ovo nije uvod u uvođenje uniformi, već da bi trebalo djecu da nauči da poštuju obrazovnu instituciju u koju dolaze.

– Uniforme je mnogo teško uvesti. To je, prije svega, ogroman trošak i teško je organizacijski, ali ovim želimo da ukažemo djeci na to da je u školu potrebno dolaziti pristojno odjeven. To je minimum poštovanja – kaže Vučković.

Zabranjeni dresovi i gola ramena

Koordinaciono tijelo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu zabranilo je 2019. godine učenicima da u škole unose navijačke rekvizite i odjeću sa simbolima klubova.

Novo pravilo za Novosađane i u osnovnim i u srednjim školama stupa na snagu od septembra, a kako su objasnili iz Koordinacionog tijela preporuka je u skladu sa Zakonom o obrazovanju, statutom škola i pravilnicima.

– Takvi simboli često budu razlog za svađu i sukobe između pojedinih učenika koji se nerijetko završe i nasiljem. Zbog toga tražimo od škola da opominju djecu i ne dozvole unos navijačkih simbola – objasnio je Vladimir Jelić, predsjednik Koordinacionog tijela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama i član Gradskog vijeća za obrazovanje, i istakao da navijačkim simbolima nije mjesto u školi.

Pravilnik o oblačenju na oglasnoj tabli

Da škola nije estrada, 2.500 učenika srednje Medicinske škole u Beogradu svakodnevno podsjeća pravilnik sa oglasne table. Šta je od odjeće poželjno obući, kažu u ovoj školi, uglavnom se poštuje. Za izuzetke, opomene uglavnom usmene, dok strože kazne zbog dekoltea ili kratkih pantalona izostaju.

Kodeks o oblačenju učenika nije se mijenjao godinama, ali škola osjeća obavezu da pred početak školske godine podsjeti učenike šta piše u kodeksu i kako u školu treba dolaziti na nastavu.

U pitanju su pravila koja moraju striktno da se poštuju, a to je prije svega da učenici ne mogu da dolaze u majicama bez rukava, kao ni u kratkim suknjama.

– Pravilo je da ne mogu da dolaze u majici na bretele, ne mogu da nose izuzetno kratku suknju, kao ni helanke koje su providne. Osim toga, ne mogu da imaju duge nokte, a posebno nadograđene jer oni imaju praksu, i to im nije dozvoljeno u radu – rekla je svojevremeno Radica Stojanović direktorka medicinske škole “Nadežda Petrović”.

Pročitajte još

Ona je istakla da je članom 14. Pravilnika o ponašanju učenika i zaposlenih u ovoj školi propisano da se u prostor škole, kao i na druga mjesta gdje se odvijaju nastavne i vannastavne aktivnosti ne može dolaziti: u prljavoj odjeći, u helankama (providnim ili u kombinaciji sa kratkim majicama), u kratkim suknjama iznad koljena, u providnoj odjeći, u kratkoj majici i majici na bretele, u potkošulji, u bermudama koje se koriste za sport ili plažu, u japankama i papučama, u odjeći sa navijačkim, odnosno stranačkim obilježjima, ili u odjeći sa neprikladnim aplikacijama, sa pirsingom na otkrivenom dijelu lica i tijela, piše Blic.

Kontrolu da li je učenik neuredan i neprikladno obučen vrše obavezno predmetni nastavnik i odjeljenjski starješina, kao i direktor, pomoćnik direktora i organizator praktične nastave i vježbi. Prema Članu 15. istog pravilnika, učenik koji u školu dolazi neuredan i neprikladno obučen u smislu člana 14. ovih Pravila, čini lakšu povredu obaveze učenika.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije