Društvo

ŠKOLE PRELAZE NA ONLAJN, ALI NE SVI ĐACI Evo koja opcija je na stolu i šta će biti sa vrtićima

Školska nastava mogla bi, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, da pretrpi određene promjene.

ŠKOLE PRELAZE NA ONLAJN, ALI NE SVI ĐACI Evo koja opcija je na stolu i šta će biti sa vrtićima
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Razmatra se nekoliko opcija od kojih je trenutno najizvjesnija da stariji razredi prelaze na onlajn, a mlađi i dalje idu na časove u učionice.

Prema našim saznanjima, konačna odluka još uvijek nije donijeta i definitivno bi trebalo da bude presječeno u ponedjeljak. Inače, Vlada Srbije donijela je danas nove mjere, među kojima se nalazi i skraćivanje rada ugostiteljskih objekata, kafića i tržnih centara, rad od kuće, zabrana okupljanja više od pet ljudi… Primjena tih mjera kreće od utorka naredne nedjelje.

Kada je riječ o školskim ustanovcama, kako sada stvari stoje, dilema je još uvijek da li da na onlajn pređu i stariji razredi Osnovnih škola, odnosno od petog pa naviše. Prema trenutnoj zamisli, srednje škole i fakulteti bili bi onlajn.

U učionice na nastavu i dalje bi išli najmlađi od prvog do četvrtog. Vrtići su i dalje otvoreni.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iako se svi ovi modeli razmatraju, trenutno niko prije odluke Kriznog štaba ne može sa sigurnošću da tvrdi, da se ipak neće odložiti odluka.

Ukoliko bude usvojena mjera o selektivnom prelasku na onlajn ona će biti oročena na deset ili 15 dana.

Prelazak i mlađih razreda je komplikovan i za porodice i za državu jer su roditelji na poslu i nema ko da čuva djecu. Međutim, s druge strane, prema posljednjim podacima sve više škola prelazi na onlajn.

Prema posljednjim podacima, od 30. oktobra do juče oboljelo je 1.348 učenika osnovnih i 1.277 đaka srednjih škola.

Kada je riječ o zaposlenima u osnovnim školama oboljelo je 1.607 njih, do je u srednjim riječ o 648 zaposlenih.

U predškolskim ustanovama 68 mališana je preležalo ili trenutno ima kovid, dok je zaposlenih – 588.

Iako su brojke pojedinačno gledano nisu niske, procentualno to je i dalje mali broj. Đaci još uvijek nisu za razliku od profesora i ostalog osoblja premašili jedan odsto, piše Blic.

Transmisija virusa je, procentualno gledano, najmanje zabilježena u školama, ali problem koji se mora imati u vidu je u činjenici da broj oboljelih iz dana u dan raste.