Gradovi

SLATKI SAJAM “Zdravomed” okupio pčelare u Gradiški

Na tradicionalnoj manifestaciji “Zdravomed”, održanoj u drugoj polovini oktobra, okupili su se pčelari iz Gradiške, Banjaluke, Laktaša, Srpca, Kozarske Dubice i Bihaća.

SLATKI SAJAM “Zdravomed” okupio pčelare u Gradiški
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Oni su tokom dva dana izložili med i više drugih pčelinjih proizvoda. Ova manifestacija održana je 16. put.

– Pčelarstvo spaja ljude iz regiona. Zato smo odlučni da naredne godine organizujemo projekat “Putevi meda”. Naši potencijali su zaista veliki, ovaj kraj je ekološki idealan za pčelarstvo i to moramo iskoristiti – rekao je Goran Mirjanić, profesor pčelarstva.

Nepovoljna godina

Ova godina nije bila povoljna za pčelare iz Potkozarja i Lijevče polja, smatra Predrag Trninić, pčelar iz Nove Topole, zato što je pčelinja paša oskudna zbog velike suše tokom ljeta, ali su zato cijene meda od 15 KM do 20 KM sasvim povoljne za pčelare.

Njegov kolega Saša Tomić pčelinjake više puta godišnje premješta, zavisno od paše.

– Na obronke Kozare vozim pčele na kestenovu i lipovu ispašu, pored Save je amorfa, u Lijevče polju suncokret, livade i uljana repica. Najviše vremena posvećujem dobijanju matične mliječi, ali i spravljanju raznih pripravaka – rekao je Tomić.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Slatki pelin

Mnoštvom ljekovitog bilja u Gradiški predstavio se Bišćanin Ervin Husić.

– Ovdje je tražen slatki pelin, koji popravlja imunitet i jača organizam. To je jedan od razloga zbog kojeg učestvujem na “Zdravomedu” – rekao je Husić.

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške podsjeća da dva gradiška udruženja pčelara “Amorfa” i “Pčele i bilje” imaju značajnu podršku iz gradskog budžeta.

– Naših 150 proizvođača sa više od 6.000 košnica su respektabilna fabrika na otvorenom. Imamo zdravo ekološko pčelarstvo i namjeru da napravimo veliki iskorak i u pčelarskom turizmu – rekao je Adžić.

Trodnevni Sajam meda “Zdravomed” organizovala je Turistička organizacija Gradiška uz podršku gradske uprave.