Kolumne

Slika našeg sistema

Fotografija pretučene žene u Prnjavoru nije slika samo još jedne žrtve porodičnog nasilja, nego je to slika Republike Srpske i cijelog sistema, koji dozvoljava nasilnicima da se slobodno šetaju ulicama.

Slika našeg sistema
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Nasilnik koji je tri i po sata držao zarobljenu svoju suprugu i brutalno je tukao, mogao bi se izvući s nekom mizernom kaznom ili čak uslovnom presudom.

Policajci koji izlaze na intervencije, tužioci koji pokreću postupke, sudije koje donose presude i oni koji pišu zakon, trebali bi danas pred sebe staviti sliku I.M. iz Prnjavora i dobro pogledati kakve povrede ima ta nesretna žena i gdje je sada njen suprug.

Pa onda da pogledaju naše zakone i da vide da li su zakoni loši ili su loši oni koji ih provode.

Očigledno je da negdje postoje propusti, jer nezamislivo je da neko ko je u stanju da tako brutalno pretuče ženu bude pušten na slobodu i da nema zabranu da joj prilazi.

Da li su tužilac, koji je odlučio da ne zatraži pritvor za nasilnika, i sudija, koji nije donio odluku da mu zabrani prilazak žrtvi, vidjeli sliku ove jadne žene? Da li su pomislili da bi to mogla biti njihova sestra ili rodica i da li bi i tada tako postupali?

Dok se ovakvi nasilnici puštaju da slobodno šetaju ulicama ne treba da nas iznenađuju informacije da je u konstantnom porastu porodično nasilje.

U odluci sudije Osnovnog suda u Prnjavoru stoji rečenica u kojoj je navedeno da će nasilniku zabraniti prilazak žrtvi ako je opet napadne! To znači “sačekajmo da neko izgubi glavu, pa ćemo se baviti svojim poslom”.

Kada vidimo te stvari vezane za slučaj iz Prnjavora, onda nas ne treba nešto ni šokirati monutrozni zločin koji se nedavno desio u blizini Laktaša. Muž je bio nezadovoljan što ga je supruga ostavila, pa joj je rekao da će je zapaliti. On je to i uradio; sjeo je u autu, otišao da je traži, polio je benzinom i zapalio.

Za njega se znalo da je bio nasilan i ranije. Vjerovatno se i ovdje čekalo da nasilnik ponovo napadne žrtvu, pa da sudovi i tužilaštva reaguju, ali je sad kasno!