Svijet

SLOVENIJA U LJUTOJ BORBI PROTIV KORONE Najveći broj preminulih u jednom danu

U Sloveniji je u posljednja 24 časa virusom korona zaraženo još 1.798 osoba, a preminule su 23, objavila je danas slovenačka Vlada.

SLOVENIJA U LJUTOJ BORBI PROTIV KORONE Najveći broj preminulih u jednom danu
FOTO: IGOR KUPLJENIK/EPA

Ovo je najveći broj preminulih u jednom danu od početka pandemije.

Slovenačka Vlada odlučila je noćas da stroge mjere donesene radi sprečavanja širenja zaraze virusom korona ostaju na snazi i iduće sedmice, jer epidemiolozi ocjenjuju da drugi talas epidemije još nije dostigao vrhunac.

– Ako svojim ponašanjem podržimo napore zdravstvenih radnika, onda za sedam do deset dana možemo očekivati olakšanje mjera – rekao je premijer Janez Janša.

Učenici i studenti ostaju kod kuće i to će im se računati kao jesenski praznici, pa neće biti ni onlajn nastave.

Pročitajte još

Vrtići će biti djelimično otvoreni za zaposlene koji rade u važnim službama poput zaposlenih u zdravstvu, civilnoj zaštiti i policiji.

Ostaje na snazi i zabrana kretanja u grupama više od šest osoba, policijski čas u noćnim satima, te zabrana izlaska iz opština stalnog prebivališta, osim izuzetaka kao što su odlazak na posao i slične obaveze.

Ove sedmice u Sloveniji su zabilježeni rekordni rezultati u broju inficiranih i novooboljelih, a zdravstvene vlasti i vladu posebno zabrinjavaju ograničeni kapaciteti za liječenje kovida 19, jer je sve više hospitalizovanih i onih koji trebaju intenzivno liječenje.

Prema jučerašnjim rezultatima, na intenzivnim odjeljenjima je 109 teško oboljelih, pa se otvaraju novi odjeli uprkos nedostatku potrebnog kadra, a broj aktivnih slučajeva zaraze već je premašio 20.000.

Broj zaraženih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana juče je iznosio čak 955, što Sloveniju stavlja među države u Evropi najteže pogođene novim talasom pandemije.