Hronika

SLUČAJ ZAKINTOS Srbi optuženi za prebijanje oslobođeni optužbe, uskoro NOVO SUĐENJE

Na ponovoljenom suđenju za prebijanje nasmrt američkog studenta Bakarija Hendersona u javnosti poznat kao “Slučaj Zakintos”, čiji je početak zakazan za januar 2020. godine pred grčkim sudom, neće se pojaviti optuženi Nenad Jovanović i Siniša Petrović. Oni su prvostepenom presudom oslobođeni krivice i njima se neće ponovo suditi.

SLUČAJ ZAKINTOS Srbi optuženi za prebijanje oslobođeni optužbe, uskoro NOVO SUĐENJE
FOTO: CBS/SCREENSHOT

Ovo pojašnjenje stoji u atinskoj advokatskoj kancelariji koja je angažovana u odbrani nekih od optuženih Srba. Jovanović i Petrović su se, inače, tokom prvog suđenja branili sa slobode, prenose Novosti.

Preostaloj petorici Srba izrečene su kazne od pet do 10 godina zatvora, zbog, kako je saopšteno, nanošenja teških tjelesnih povreda Amerikancu. Najvišu kaznu, od 10 godina, dobio je Dušan Ranković, na godinu manje osuđeni su Miloš Ilić, Stefan Stojanović i Nemanja Ristić, dok je Miloš Senić dobio pet godina zatvora.

Amir Omardžić, engleski državljanin bosanskog porijekla, osuđen je na 15 godina zatvora, a grčki barmen Jorgos Skijadopulos je, takođe, oslobođen, pa je i za njega ovaj slučaj završen. Na prvostepenu presudu žalili su se i tužilaštvo i odbrana.

Bakari Henderson (23) nastradao je u noći između 7. i 8. jula 2017. godine u klubu “Bar kod”, u mjestu Laganas. Suđenje sedmorici srpskih državljana okrivljenih za ubistvo američkog studenta započelo je godinu dana kasnije.

Samo suđenje pratile su mnogobrojne kontroverze, od toga da je američka strana tražila da im se sudi zbog ubistva na rasnoj osnovi, do skandaloznog grčko-srpskog prevoda, zbog kog su naši mladići bili u nepovoljnom položaju. To je na momente poprimilo takve razmjere, da je jedan od optuženih, koji je u međuvremenu dobro savladao grčki, “preuzeo” ulogu prevodioca tokom suđenja.

Posebno je bila skandalozna tvrdnja američkih advokata, koji su zastupali porodicu ubijenog studenta, da je zločin počinjen iz rasnih pobuda. Kako bi obesmislili ovakvu tvrdnju, grčki advokati, koji su zastupali Srbe, dostavili su sudu u Patri istraživanje grupe naučnika sa Univerziteta Harvard, gdje je navedeno da je Srbija među zemljama sa najvećom rasnom tolerancijom.

Saslušanje

Na ponovoljenom suđenju, biće zahtijevano i saslušanje ključnog svjedoka Danice V. iz Subotice, djevojke sa kojom se kobne večeri u klubu na Zakintosu slikao Bakari Henderson. Ona je, tokom prvog suđenja, poslala medicinsku dokumentaciju u kojoj se navodi da je na liječenju i da ima psihičke probleme od tog dođagaja. Sud je zatražio vještačenje njenog stanja i ona nije saslušana.