Biznis

SMIRIVANJE SITUACIJE "Gugl" u narednih 90 dana obustavlja suspenziju usluga "Huaveju"

Kompanija “Gugl” saopštila je da planira da sarađuje sa kineskom kompanijom “Huavej” u narednih 90 dana i da privremeno obustavlja suspenziju svoje usluge na telefonima kineskog proizvođača.

SMIRIVANJE SITUACIJE "Gugl" u narednih 90 dana obustavlja suspenziju usluga "Huaveju"
Foto: Profimedia

Ovakva odluka uslijedila je nakon što su SAD ukinule pojedine trgovinske restrikcije drugom najvećem proizvođaču pametnih telefona u svijetu.

Potez “Gugla” označava iznenadan i dramatičan preokret, nakon što je kompanija u nedjelju, 19. maja, saopštila da će prekinuti odnose sa kompanijom “Huavej”, u skladu sa odlukom Vašingtona da kineskog giganta uvrsti na “crnu listu”.

Međutim, Ministarstvo trgovine SAD saopštilo je nakon toga da je kineskoj kompaniji produžilo licencu na 90 dana, kako bi kompanije za proizvodnju telefona i internet provajderi mogli da rade sa kineskim gigantom na već postojećim mrežama i kako bi se korisnici zaštitili od bezbjednosnih rizika, piše Si-En-Bi-Si.

Izuzeće dozvoljava “Guglu” da pošalje nadogradnje programa “Huavejovim” telefonima koji koriste operativni sistem “android” do 19. avgusta.

Iz američkog Ministarstva ističu da će razmotriti mogući produžetak privremenog izuzeća nakon 90 dana.

Scroll Up