Digitalna Srpska

Snašli se i bez Mete: Rusi STVORILI ROSSGRAM, njihovu verziju Instagrama

Ruski tehnološki preduzetnici su spremni da pokrenu aplikaciju za dijeljenje slika na domaćem tržištu kako bi pomogli da se popuni praznina koju je ostavio Instagram, a koju su vlasti blokirale.

Snašli se i bez Mete: Rusi STVORILI ROSSGRAM, njihovu verziju Instagrama
FOTO: CNET/YOUTUBE/SCREENSHOT

Nova usluga, poznata kao “Rossgram”, biće pokrenuta 28. marta i imaće dodatne funkcije kao što su grupno finansiranje i plaćeni pristup za neke sadržaje, objavljeno je danas na njenom sajtu.

– Moj partner Kiril Filimonov i naša grupa programera već su bili spremni za ovakav razvoj događaja i odlučili su da ne propuste priliku da stvore ruski analog popularne društvene mreže koju vole naši sunarodnici – rekao je Aleksandar Zobov, direktor za odnose sa javnošću ove inicijative.

Pročitajte još

Ruski državni regulator za komunikacije Roskomnadzor blokirao je pristup Instagramu nakon što je američka kompanija Meta saopštila prošle nedjelje da će korisnicima društvenih medija u Ukrajini omogućiti da postavljaju govor mržnje protiv Rusa.

Meta, koja je, takođe, vlasnik Fejsbuka, saopštila je da se privremena promjena u politici govora mržnje odnosi na Ukrajinu tek nakon ruske specijalne operacije, dodajući da bi bilo pogrešno spriječiti Ukrajince da “iskažu svoj otpor i bijes”.

Meta je u nedjelju saopštila da sužava svoju politiku moderiranja sadržaja za Ukrajinu kako bi zabranila pozive na smrt šefa države.

Rusija, koja je već zabranila Fejsbuk, pokrenula je krivičnu istragu protiv Mete, a tužioci su zatražili od suda da ovu američku kompaniju definiše kao “ekstremističku organizaciju”.

Rusija je posljednjih mjeseci razvijala svoju domaću tehnologiju, uključujući pametne telefone (AYYA T1) koje proizvodi državni konglomerat Rostek.

U novembru, Gasprom Media je lansirao Japi (Yappy) kao domaćeg rivala platformi za djeljenje videa TikTok.

Prihvati notifikacije