Politika

SNSD NEĆE SA PDP I SDS Žunić: Formiranje Antikoruptivnog kluba je prikupljanje političkih poena

Dio opozicionih poslanika PDP i SDS formirao je novi Antikoruptivni klub u Narodnoj skupštini Republike Srpske, što je od strane kluba SNSD okarakterisano kao još jedna pokušaj prikupljanja političkih poena.

SNSD NEĆE SA PDP I SDS Žunić: Formiranje Antikoruptivnog kluba je prikupljanje političkih poena
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanici kluba PDP Jelana Trivić i Draško Stanivuković su, zajedno sa poslanicima kluba SDS Nebojšom Vukanovićem i Zoranom Vidićem, juče najavili niz zakona, prijedloga i inicijativa kojim će se kroz Narodnu skupštinu Republike Srpske boriti protiv korupcije.

Nas četvoro pokrećemo Poslanički antikoruptivi klub koji je postojao i ranije, a mi želimo da nastavimo. Član Kluba može biti svako ko želi da se bavi borbom protiv korupcije kroz parlamentarni rad. Poziv je upućen narodnim poslanicima sa obje strane, svi mogu da se priključe ukoliko smatraju da ovaj klub može dati rezultate – rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci, naglasivši da živimo u takvoj zemlji gdje sve što gledamo imo veze s korupcijom.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Četvoro poslanika optimistično je krenulo u borbu protiv korupcije, ali sudeći po svemu, podršku poslanika vladajuće strukture za sada nemaju.

Šef klupa poslanika SNSD, Igor Žunić, smatra da je to politička priča koja služi za prikupljanje političkih poena.

– Slično osnivanje na sva zvona bilo je i  prošlom mandatu, kada je predsjednik bio gospodin Adam Šukalo. Na kraju se sve svelo na slikanje i davanje izjava. Efekta nije bilo, čak mislim da taj klub nije proveo nijednu aktivnost. Upitno je da li su se sastali jednom ili dva puta – rekao je Žunić.

Pročitajte još

Dodaje da SNSD nije dobio nikakav zvaničan poziv da se priključi klubu niti ih je iko obavijestio.

– Ako je neko htio da ozbiljno napravimo saradnju, onda je Klub SNSD trebalo da učestvuje i u samoj organizaciji – rekao je Žunić.

S druge strane, iz Transparensi internešenela kažu da cijene i male pomake u borbi protiv korupcije, iako je za ovo stanje potrebno mnogo više od kluba.

Predsjedavajući Odbora direktora TI BiH i pravnik Srđan Blagovčanin, cijeneći dobre namere, smatra da teško da se mogu očekivati bitniji efekti kao rezultat djelovanja kluba.

– Nesumnjivo da postoji potreba za unapređenjem čitavog niza zakona, posebno onih koji su s namjerom doneseni u interesu vladajućih struktura, ali ipak dominantan problem ovdje je neprovođenje postojećih zakona – objašnjava on.

Bitni su i mali koraci

Blagovčanin dodaje da je korupcija ovdje odavno poprimila formu zarobljene države, odnosno „situaciju u kojoj je funkcionisanje cjelokupnog sistema stavljeno u službu uskog kruga vladajuće strukture“.

– Bojim se da se protiv takvog vida korupcije jako teško izboriti bez sinhronizovanog pritiska i odozdo i odozgo, odnosno od strane građana i od EU. Nista od toga nije na vidiku u skorijoj perspektivi. Naravno, to ne treba da znači da treba odustati od bilo kakvih inicijativa i sjediti skrštenih ruku. Naprotiv, stalne inicijative, prijedlozi, ukazivanja na problem, mogu biti generator koji će donijeti promjenu. I mali pomaci su u situaciji potpune apatije jako bitni – zaključio je Blagovčanin.