Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SNSD POVUKAO KANDIDATURU ŠULIĆA Da li je na pomolu DOGOVOR SA SDA?

Politika
Autor:

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Klub poslanika SNSD povukao je prijedlog svog kandidata za bošnjačkog potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, nezvanično saznaje Srpskainfo.

Podsjećamo, u ponedjeljak, dan prije početka sjednice NS RS, u Kabinet predsjednika Narodne skupštine i u klubove poslanika stigao je prijedlog Kluba poslanika SNSD da poslanik Denis Šulić bude kandidat za potpredsjednika. Međutim, takav prijedlog je iznenada povučen prije sjednice skupštinskog kolegijuma i zbog toga se nije našao na dnevnom redu kolegijuma, pa samim tim ni na redu sjednice parlamenta koja je u toku. To ne znači da se izbor potpredsjednika ne može naći na nekoj od sljedećih sjednica.

U Klubu poslanika SNSD nismo uspjeli da saznamo razloge za ovakav potez. Prema nezvaničnim informacijama, odgađanje imenovanja potpredsednika Narodne skupštine ima veze s pregovorima SNSD i SDA na najvišem nivou oko imenovanja Savjeta ministara BiH i tumači se kao ostavljanje prostora za mogući dogovor.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Dobro upućeni izvori Srpskainfo smatraju da ne treba isključiti ni mogućnost da smijenjeni potpredsjednik Narodne skupštine RS Senad Bratić bude vraćen na funkciju u slučaju kompromisa. Kako tvrde, SDA je skoro godinu dana od opštih izbora u BiH poslala signale da je na niovu BiH „spremna da ispoštuje izbornu volju građana RS“ što se tumači kao singal za ulazak SNSD i koalicionih partnera u Savjet ministara BiH. Podsjećamo, to se do sada nije desilo jer je SDA uslovljavala SNSD nastavkom NATO puta BiH.

– S druge strane, nakon smjene Senada Bratića s mjesta potpredsjednika Narodne skupštine, SNSD je stavio do znanja SDA da je spreman da ide do kraja sa smjenama njihovih ljudi u Srpskoj. Prema procjenama, moglo bi se desiti da u tom slučaju stotinak kadrova SDA u opštinama u RS ostane „na ulici“. Neki od njih su i predsjednici skupština opština. To bi mogao da bude jedan od razloga za spuštanje lopte – kaže izvor Srpskainfo.

Podsjećamo, potpredsjednik Narodne skupštine Senad Bratić smijenjen je s te pozicije uz obazloženje da je kao funkcioner SDA glasao za Programsku deklaraciju te stranke koja je u Srpskoj proglašena za štetnu po vitalne interese. Opozicija je tada tvrdila da je sve to dio političke igre SNSD i SDA.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO