Zabava

So i boja ljuske su ključni: Šest trikova da vam jaja ne puknu dok se kuvaju

Jaja manje pucaju tokom kuvanja ako su svježa. Njihovu svježinu ćete lako odrediti.

So i boja ljuske su ključni: Šest trikova da vam jaja ne puknu dok se kuvaju
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ubacite jedno jaje iz pakovanja u čašu sa vodom. Ako potone, svježe je. Jaje koje je dugo stajalo u prodavnici neće potonuti. Druga važna stvar je čvrstina ljuske. Ona se određuje po boji.

Bijela jaja imaju tanju ljusku od tamnijih. Ako namjeravate da ih farbate u lukovini, birajte tamnija. Bijela su bolja za svetlije boje, ali je rizik da napuknu tokom kuvanja veći.

Izvadite jaja iz frižidera dva-tri sata prije farbanja. Za kuvanje je najbolje da ona budu sobne temperature. Ako kuvate hladna jaja, velika je vjerovatnoća da će popucati usljed nagle promjene temperature. Važno je da ih stavite u mlaku vodu, pa tek onda na šporet.

Pročitajte još

Kuvajte ih u velikoj šerpi. Ne stavljajte jedna preko drugih i neka ostane malo prostora između njih. Tako se neće međusobno sudarati kad voda počne da vri.

Kuvajte jaja na srednjoj temperaturi jer je tako manja vjerovatnoća da će popucati. Naime, jako ključanje pomjera jaja, pa ona udaraju u zidove šerpe i lakše se lome. Kako voda tokom kuvanja isparava, vi je dolivajte, tako da šerpa uvijek bude puna vode.

Posolite vodu u kojoj kuvate jaja. Na dva-tri litra vode stavite dvije kašike soli. Ako neko jaje i pukne, bjelance neće curiti, već će se brzo zgrušati. Takvim jajem ne možete da se kucate, nije ni za poklon, ali će ipak lijepo izgledati, prenosi Blic.

Prihvati notifikacije