Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ŠOKANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA Neki pacijenti bi radije da umru nego da budu na respiratoru

Svijet
Autor:

Foto: Andrea Fasani/EPA

Pojedini pacijenti u Njemačkoj, tokom aktuelne pandemije korona virusa, odbili su intubaciju i priključenje na respirator, pokazuje studija koja je objavljena u medicinskom časopisu Dojče ercteblat.

To je bio slučaj kod četiri pacijenata koji su, zbog svoje starosti ili teških ranijih oboljenja, sami željeli da odlučuju koju tepariju žele u slučaju pogoršanja bolesti, a ljekari su se u tim slučajevima brinuli da bolesnici mogu umrijeti bez bolova i u dostojanstvu, navodi se u studiji.

Ljekari univerzitetske klinike u Ahenu studiju su izradili na osnovu prvih 50 slučajeva korone koji su u njihovoj bolnici hospitalizovani. Prema studiji, 24 od njih moralo je biti intubirano i stavljeno u vještačku komu.

Sedam pacijenata je umrlo. Kovid pacijentu su bili prosječne starosti 65 godina i svi su imali ranije bolesti, prije svega visoki pritisak, dijabetes i oboljenja disajnih puteva.

Na početku oboljenja mnogi su imali temperaturu, kašalj ili su imali problema sa disanjem.

– U bolnici smo često vidjeli naznake upale pluća. Tipično je bilo da su pacijenti imali temperaturu više dana, a infektivne laboratorijske vrijednosti su bile dugo povišene, te im je bio potreban kiseonik. Kod nekih pacijenata tokom hospitalizacije dođe do daljeg pogoršanja – prenio je rukovodilac studije Majkl Drir.

Kada se pogorša situacija, onda moraju biti stavljeni na respirator i u vještačku komu.

– Pacijenti su, naravno, preplašeni. Ali kada im se objasni šta se dešava, i šta se mora učiniti, se većina umiri – rekao je Drir dodajući da je za mnoge opterećenje što ne mogu da prime posjete, prenosi Telegraf.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO