Društvo

SOLIDARNOST I HUMANOST Guzijan: Jačati svijest o značaju dobrovoljnog davanja krvi

Direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske Gordana Guzijan poručila je da je važno kontinuirano podizati svijest društva o potrebi dobrovoljnog davanja krvi, jer je ova dragocjena tečnost pacijentima potrebna tokom cijele godine.

SOLIDARNOST I HUMANOST Guzijan: Jačati svijest o značaju dobrovoljnog davanja krvi
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Ona je izrazila zadovoljstvo što se današnjoj akciji dobrovoljnog davanja krvi, u okviru ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, odazvao veliki broj građana Srpske.

– Banjaluka je nosilac ovogodišnjeg obilježavanja koje traje tokom juna, ali u svim našim transfuziološkim ustanovama imamo zakazane brojne akcije. Posebno smo ponosni što ima puno omladine koja želi da daruju krv – rekla je Guzijanova novinarima u Banjaluci, prije nego što je darovala krv.

Pročitajte još

Ona je istakla da je ovo prilika da se iskaže zahvalnost davaocima krvi i skrene pažnja na njihovu solidarnost i humanost, jer duži niz godina daruju ovu dragocjenu tečnost.

Guzijanova je rekla da davaoci mogu dati krv i nakon što su vakcinisani protiv virusa korona, nakon što prođe određeno vrijeme od vakcinacije, te da građani koji su prebolovali virus korona, ukoliko su imali lakše simptome, mogu da daju krv nakon 21 dan, dok oni koji su imali komplikacije mogu to učiniti nakon tri mjeseca.

Ona je navela da Zavod raspolaže adekvatnim rezervama krvi.

Predsjednik Saveza društava dobrovoljnih davalaca krvi Republike Srpske sa sjedištem u Trebinju Milan Đajić rekao je da danas daje krv 65. put i da to obično čini tri ili četiri puta godišnje.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

– Ispunjava me pomisao da sam pomogao nekome. Uvijek smo spremni da pomognemo drugome – poručio je Đajić.

Ljubiša Batar iz Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Banjaluka rekao je da je ovo udruženje uvijek spremno da se odazove akcijama davanja krvi.

– I ove godine smo organizovali uspješnu akciju dobrovoljnog davanja krvi koja je trajala od 1. juna do danas i prikupili smo dovoljne količine krvi – dodao je Batar.

On je naveo da Udruženje broji oko 30 aktiva iz javnog i društvenog sektora, kao i udruženja i sportskih klubova, te da ima oko 700 aktivnih članova.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, zbog obaveza u Vladi Republike Srpske, nije bio u moćnosti da se pridruži današnjoj akciji dobrovoljnog davanja krvi u Zavodu, iako je to bilo najavljeno.

Prihvati notifikacije