Kultura

Solistički nastup violinistkinje Lidije Bojinović u Kolarčevoj: Prva umjetnica iz RS u pratnji simfonijskog orkestra iz Beograda

Mlada violinistkinja Lidija Bojinović prva je umjetnica iz Republike Srpske koja će se predstaviti beogradskoj publici, nastupivši sa simfonijskim orkestrom Ministarstva odbrane Srbije.

Solistički nastup violinistkinje Lidije Bojinović u Kolarčevoj: Prva umjetnica iz RS u pratnji simfonijskog orkestra iz Beograda
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Banjalučka violinistkinja, nastupiće sa simfonijskim orkestrom u petak sa početkom u 20 časova, u velikoj koncertnoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca u Beogradu.

Recite nam više o koncertu, da li Vam je ovo prva saradnja sa simfonijskim orkestrom Ministarstva odbrane Srbije?

Ono što mi je posebno značajno u vezi ovog koncerta je činjenica da sam prvi umjetnik iz RS koji će na ovoj sceni nastupiti kao solista ispred simfonijskog orkestra i to Umjetničkog ansambla Ministarstva odbrane Republike Srbije “Stanislav Binički”, pod dirigentskom palicom maestra Rade Pejčića. Takođe mi mnogo znači to što je ovaj koncert moj prvi solistički nastup na ovoj značajnoj i renomiranoj sceni, na kojoj nastupaju najuspješniji solisti, orkestri, dirigenti i kamerni sastavi današnjice. Tokom zadnjih par godina više puta sam imala čast da nastupam kao član orkestra na toj sceni, a održala sam i dva solistička cjelovečernja koncerta u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine, svaki put sa velikim užitkom zbog posebne energije koju ne možete da ne osjetite u ovako velikoj kulturnoj instituciji, pa se izuzetno radujem i ovoj novoj prilici da publici prenesem svoju ljubav prema muzici, da pokažem svoje umijeće zajedno sa orkestrom, te da priredimo jedno izuzetno lijepo muzičko veče.

Recite nam više o programu koncerta?

Na programu koncerta naći će se djela vrhunskih, svima poznatih kompozitora: Kloda Debisija, Morisa Ravela, Feliksa Mendelsona, te Milorada Marinkovića, srpskog kompozitora čija su djela izvođena širom Srbije ali i inostranstva. Interesantno je to da će publika imati priliku da čuje i solo harfu na kojoj će svirati Nađa Dornik, a tome se i ja kao učesnik koncerta radujem jer u svom gradu, nažalost, nemam često priliku da čujem zvuke ovog magičnog instrumenta. Djelo koje ću ja ovom prilikom izvesti je Koncert za violinu i orkestar Feliksa B. Mendelsona u e-molu. Već sam imala tu čast da ga izvedem kao solista, i to u aprilu ove godine, kada sam nastupila kao solista ispred Niškog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Svilena Simeonova iz Bugarske. Ovakve prilike su uvijek od posebnog značaja za svakog muzičara, posebno za mlade umjetnike koji tek prave svoje prve krupnije korake i zbog toga moram još jednom naglasiti da mi je ovo izuzetna čast i da sam zaista zahvalna na pruženoj prilici.

Vi ste prva umjetnica iz Republike Srpske koja svira solistički koncert sa simfonijskim orkestrom u Beogradu. Kako se osjećate i koliko Vam znači ovaj nastup?

Biti prvi u nečemu je uvijek laskava pozicija, posebno kada mladi umjetnik dobije priliku za ovako veliki nastup, ali je i velika odgovornost, a tu odgovornost i povjerenje koje mi je pruženo iskoristiću kao dodatni motiv da se predstavim u što boljem svjetlu, s nadom da će biti još mnogo ovakvih prilika za mene, ali i druge naše umjetnike.

Koliko ovakvi koncerti znače umjetnicima iz Banjaluke i Republike Srpske i koliko su česte ovakve prilike?

Gradovi poput Beograda, Novog Sada, Zagreba i ostalih većih gradova regiona imaju svoje kulturne institucije koje baštine dugu tradiciju i koje imaju redovne i bogate koncertne sezone. Za umjetnike iz Banjaluke je značajno da budu dio ovakvih projekata, posebno u ulozi koja je meni data, jer u Banjaluci još uvek željno iščekujemo institucionalizaciju Banjalučke filharmonije koja bi bila prva javna ustanova na prostoru RS koja se bavi umjetničkom muzikom. Izuzetno sam ponosna na do sada uložene napore da održavamo visoke izvođačke standarde, da nastupamo širom BiH i regiona, kao i u inostranstvu (Austrija, Italija, Grčka, Švedska…) ali se i dalje osjeća veliki nedostatak institucije koja bi nam omogućila još češće koncertne nastupe, više prilika za solističke nastupe, kao i stalna radna mjesta za školovane muzičare, svršene studente naše Akademije umjetnosti.

Koji su Vam naredni planovi poslije ovog koncerta?

Poslije ovog koncerta planiram još nekoliko solističkih nastupa, uglavnom solo resitala, na kojima ću izvoditi djela Baha, Sarasatea, Bramsa i drugih kompozitora. Moram naglasiti i da sam izuzetno srećna što imam punu podršku divne pijanistkinje Željke Jovanić, koja me prati i dijeli sa mnom najveći dio ovakvih koncerata i sa kojom sarađujem već blizu 15 godina. Podrška drugih kolega iz mog okruženja mi takođe mnogo znači, jer trud koji mi muzičari ulažemo u svoju profesiju je izuzetno velik, utrošeno vrijeme za vježbanje, mnoga usavršavanja, masterklasovi, putovanja, koncerti. Divno je kada vaše kolege to prepoznaju i podrže, te sam i na tome zahvalna.