Svijet

Soroš upozorava: EU će se raspasti kao Sovjetski Savez

Ukoliko se Evropska unija ne probudi i ne prepozna unutrašnje i spoljašnje prijetnje završiće kao Sovjetski Savez, izjavio je milijarder Džordž Soroš, aludirajući na raspad sovjetskog bloka 1991. godine.

Soroš upozorava: EU će se raspasti kao Sovjetski Savez
FOTO: CLEMENS BILAN/EPA

Kako prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC) Soroš je rekao da Evropa “mjesečari” prema uništenju, a da narod Evrope mora da se probudi prije nego što bude kasno.

On dodaje da je EU trenutno u “revolucionarnom trenutku”, a da je krajnji ishod “krajnje neizvjestan”.

Najgore od svega, kaže Soroš, je činjenica da ni evropski lideri ni njeni građani nisu svjesni ove situacije.

Soroša trenutno rukovodstvo Evrope podsjeća na sovjetski politbiro kada se Savez raspao nastavljajući da izdaje ukaze kao da su oni relevantni.

Po pitanju izbora za Evropski parlament, Soroš kaže da je to tačka u kojoj će doći do novog sukoba u EU – očekuje se da će antisistemske, evroskeptične partije ostvariti dobre rezultate.

– Nažalost, antievropske snage uživaju prednost na izborima. Postoji više razloga za to, uključujući i staromodni partijski sistem koji je prisutan u većini evropskih zemalja, nemogućnost promjene sporazuma i nedostatak pravnih sredstava za kažnjavanje država članica koje krše principe na kojima je EU osnovana – rekao je Soroš.

Što se tiče Njemačke, Soroš je ocijenio da se koalicija okupljena oko Hrišćansko-demokratske unije njemačke kancelarke Angele Merkel, koja služi svoj posljednji mandat, neće moći da djeluje u potpunosti proevropski, jer pritisak vrši ultradesničarska Alternativa za Njemačku (AfD).

Situaciju po pitanju Bregizita Soroš vidi kao toliko komplikovanu da Britanci, kaže, sada samo žele da se završi, iako će to biti događaj koji će definisati budućnost Britanije u narednih nekoliko decenija. On dodaje da britanska javnost polako svata “teške posledice” koje će imati izlazak Britanije iz EU.

Italija je po njegovom mišljenju napravila “fatalnu grešku” kada se 2017. godine pozvala na Dablinski sporazum, koji nalaže da migranti moraju da zatraže azil u prvoj zemlji u koju uđu. Bortba Italije sa rastućim brojem migranata bacila je državu u ruke antievropske Lige i Pokreta pet zvijezda 2018. godine, dodaje Soroš.

Kako bi se izborila sa antievropskim silama, Evropa mora da prepozna svoje neprijatelje i probudi proevropsku većinu.

– U suprotnom, san jedinstvene Evrope mogao bi da postane košmar 21. vijeka – upozorava Soroš.

Prihvati notifikacije