Društvo

SPC i njeni vjernici danas slave SVETOG PROROKA DANILA: Vjeruje se da ako uradite ovo naredna godina će vam donijeti sreću i zdravlje

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave svetog proroka Danila, za kojeg se vezuju mnoga vjerovanja.

Srpska pravoslavna crkva
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Prema Knjizi o Danilu, ovaj svetitelj je kao dijete zajedno sa još tri mladića odveden u ropstvo u Vavilon gdje su mu nadenuli ime Baltazar. Ipak, Danilo nije zaboravio svoje jevrejske korjene i kulturni identitet.

U Vavilonu, Danilo je postao poznat po tumačenju snova i uspio je da postane jedna od najznačajnijih ličnosti u tamošnjem kraljevstvu.

Ipak, zbog svoje vjere ovaj prorok je bio proganjan unutar svoje nove domovine. Njegova tri prijatelja su bačena u užarenu peć zbog odbijanja da se poklone vavilonskom kralju Nabukodonosoru kao bogu, ali su na čudesan način spašeni. I Danilo je bio bačen u lavovsku pećinu iz istih razloga, ali je i on čudom spašen, nakon čega je kralj, prema predanju, izdao dekret o poštovanju „Danilovog boga“. Ovo je umnogome uticalo na konačno proglašenje kraja jevrejskog ropstva u Vavilonu – 536. godine p.n.e.

Pročitajte još

Pravoslavni hrišćani proslavljaju Danila kao sveca i proroka. Sa druge strane, judaizam smatra Knjigu o Danilu sastavnim dijelom jevrejskog zakona, ali ne priznaje Danila za proroka. Islam priznaje Danila za proroka, iako se on ne pominje eksplicitno u Kuranu.

U Srbiji se nekada vjerovalo da je ovaj dan dobar za gatanje, proricanje i gledanje budućnosti. U nekim krajevima stariji ljudi i danas znaju da noćas treba gledati u nebo i tražiti zvijezde. Ako ih ima, naredna godina će biti rodna. Ako je oblačno i tmurno, čeka nas sušna godina, piše Espresso.

Postoji vjerovanje da na praznik svetog proroka Danila treba djeci obući nešto novo od odjeće, pa makar to bile i čarapice. To je uspomena na tri mladića koja su sa svetiteljem odvedena u ropstvo, ali su svejedno poživjela i imala dobar život.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu