Društvo

Sutra slavimo svetog Jakova: Djevojke bi u ponoć trebalo da urade JEDNU STVAR

Vjernici pravoslavne vjeroispovjesti sutra obilježavaju dan Svetog apostola Jakova, praznik veoma važan za žene.

Crkva
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Na poziv Isusa Hrista Jakov je ostavio ribarske mreže i oca, pa odmah pošao za Gospodom. Bio je sin Alfejev i brat Svetog apostola Jovana Bogoslova.

Narodni običaji kažu da danas treba da oprostite “zlim jezicima”, danas se prašta grijeh klevete. Jakov je bio jedan je od trojice apostola kojima je Gospod otkrio najveće tajne, pred kojima se na planini Tavoru i preobrazio.

Pročitajte još

Sveti apostol Jakov propovijedao je jevanđelje po raznim zemljama, i išao je do Španije. Po povratku iz Španije u Jerusalim, postao je Jevrejima strašan kao grom, jer je neustrašivo propovijedao o Hristu Isusu da je istiniti Mesija, Spasitelj svijeta.

Prema narodnim običajima, neudate djevojke bi u ponoć trebalo da se umiju hladnom vodom, kako bi zaštitile tijelo od zlih duhova i obezbjedile sebi zdravo potomstvo. Običaji vezani za sutrašnji praznik kažu da bi valjalo pomoći nekome ko je u nevolji, savjetom, hranom ili na bilo koji drugi način, a predanje kaže da će milostivi apostol Jakov svakome ko sutra prikaže svoje hrišćanske vrline ispuniti svaku molitvu.

Zbog svoje vjere, Sveti apostol Jakov stradao je 45. godine u Jerusalemu, piše Kurir.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu