Društvo

SPC sutra proslavlja jesenji Krstovdan: Prema vremenu na ovaj praznik, predviđa se kakva će zima biti

Krstovdan se slavi dva puta godišnje: 18. januara i 27. septembra. Jesenji Krstovdan slavi uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hrist na Golgoti.

crkva hram Hrista spasitelja
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Prema predanju, 326. godine carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla je krst kada je otišla u Palestinu da posjeti sveta mjesta. Patrijarh Makarije je, poslije otkrića carice Jelene, pred okupljenim narodom uzdigao Krst koji je Hristos nosio do Golgote, pa otuda i naziv Vozviždenje u bogoslužbenom kalendaru gdje je praznik obilježen crvenim slovom kao zavjetni praznik.

Svaki Srbin i svaka Srpkinja zna da je na Krstovdan obavezan strogi post. Mnogi vjernici tog dana jedu samo bijeli hljeb i crno grožđe. Isto tako, obavezno je radovanje:

“Raduj se, Krste, jer na Tebi Hristos, Bog naš, svojevoljno raširi ruke Svoje i izvrši naše spasenje!”

Na jesenji Krstovdan, prema drevnim običajima, bere se i posvećuje bosiljak. Narod vjeruje da se na Krstovdan zmije povuku na počinak i da ih od tada više nema.

Još jedno veliko pravilo je da se na jesenji Krstovdan iskopa velika rupa i u nju posadi voćka, kako bi se grane što više razgranale. Istina je da je upravo ovaj dan najpogodniji za sadnju voća.

U mnogim krajevima se na dan jesenjeg Krstovdana predskazuje i vrijeme:

Pročitajte još

– Ako je na Krstovdan oblačno, zima će biti bogata snijegom, a ako je suvo, naredna godina će biti sušna.

– Ako do Krstovdana ne odu laste, neće biti jake zime.

– Tiha kiša o Krstovdanu predskazuje blagu zimu.

– Grmljavina o Krstovdanu predskazuje plodnu godinu.

– Ako je Krstovdan oblačan, zima će biti snjegovita. Ako je vedar, biće suvomrazice.

Za ljude rođene na ovaj dan vjeruje se da na svojim nejakim plećima nose sjenku Časnog krsta i da su zato pred Bogom posebno odgovorni za svoje postupke, prenosi Kurir.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije