Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“SPREMAO SAM LIKVIDACIJU TUŽIOCA CRNE GORE” Jeziva ispovijest PLAĆENOG UBICE i zaštićenog svjedoka

Svijet
Autor:

Foto: Uprava policije Crne Gore/Promo

Za likvidaciju specijalnog tužioca Crne Gore Milivoja Katnića bilo je predviđeno pola miliona evra! Ovu informaciju je pred crnogorskim tužilaštvom ispričao zaštićeni svjedok kodnog imena Jadranko Jonski.

On je, kako je priznao, bio unajmljen kao egzekutor. Do istih informacija došla je i istraga crnogorske policije.

Zaštićeni svjedok kodnog imena Jadranko Jonski detaljno je ispričao svoju ulogu u kriminalnim krupama koje se terete za najteža krivična djela, a otkrio je i uloge ostalih osumnjičenih.

Prema saznanjima Pobjede, iskaz zaštićenog svjedoka podudara se sa saznanjima istražitelja koji su naredbom za istragu označili tri osobe kao organizatore tri kriminalne grupe: Ranka Radulovića iz Nikšića, Igora Vukotića iz Kotora i Erogena Brajovića iz Skadra.

Svi oni, kako je ispričao zaštićeni svjedok, oformili su grupe kako bi mogli da likvidiraju one koji im se nađu na putu.

Tako su na spisak za odstrel dospjeli i crnogorski visoki policijski funkcioneri i bivši službenici ANB, kao i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Posmatrao sam njegovu kuću, pratio mu navike

Zaštićeni svjedok ispričao je da je pratio kretanje specijalnog tužioca Katnića, da je posmatrao njegovu kuću u Klikovačama u blizini Danilovgrada sa obližnjeg brda, odakle je imao najbolji pregled.

Posmatrajući sa te distance, imao je jasan pregled i prikupljao informacije o Katnićevim navikama. Tako je znao kada izlazi iz kuće i kada obavlja svakodnevne poslove u dvorištu.

Jonski je rekao da je za Katnićevu likvidaciju bilo predviđeno pola miliona evra i da su za praćenje angažovali njega i još dvije osobe koje su na spisku osumnjičenih u ovoj istrazi.

Jonski i još dvijne osobe, kako je naveo, sastale su se sa Nikšićaninom Rankom Radulovićem u Srbiji, u blizini jedne atraktivne turističke destinacije, gdje im je obećano, kako tvrdi zaštićeni svjedok, da će za sve likvidacije biti na raspolaganju pet miliona evra.

Praćenje Katnića od njih je, prema svjedočenju zaštićenog svjedoka, tražio Ranko Radulović.

Planirao likvidaciju bezbjednosno interesantne osobe

Zaštićeni svjedok otkrio je i da mu je Erogen Brajović platio da ubije Vjekoslava Lambulića i da su mu dvije osobe, čija imena je naveo, bile logistika.

On je detaljno ispričao kako je pokušao da ubije Lambulića, kojeg crnogorska policija označava kao bezbjednosno interesantnu osobu.

Prema njegovim riječima, Lambulić je bio u “Hiltonu”, a osoba koja je bila zadužena za njegovo praćenje mu je javila kada je on izašao iz hotela i u kom pravcu je krenuo.

Zaštićeni svjedok je kazao da mu je pripremio zasjedu, da ga je čekao u žbunu i kada se Lambulić parkirao “golfom”, pritrčao mu je i zapucao.

Sve se to odigralo na parkingu kod Rimskog trga u Podgorici.

Prema riječima Jonskog, namjera mu je bila da Lambuliću puca u glavu jer je znao da nosi pancir.

Nakon neuspjele likvidacije Lambulića, zaštićeni svjedok je bio u bjekstvu nekoliko dana. Kazao je da se krio u šumi i da je našao bocu, izrezao je, stavio pištolj i razređivač kako bi uklonio tragove sa oružja koje je koristio u krivičnom djelu. Ispričao je da je ovaj napad naručio albanski državljanin Erogen Brajović zato što je bio siguran da su mu braća Lambulić ubili brata Aleksandra Brajo Vića, 2015. godine na Zabjelu.

Prema riječima ključnog svjedoka Tužilaštva, Brajović mu je dao 50 kilograma skanka i novi džip land rover za posao koji je trebalo da izvrši.

“Znam ko je ubio Gorana Lenca”

U iscrpnom iskazu Jonski je pred tužiteljkom otkrio i da mu se okrivljeni Nikola Mandić povjerio da je ubio Kotoranina Gorana Lenca.

Jadranko Jonski je u ponedjeljak šest i po sati odgovarao na pitanja tužilaca, a nastavak njegovog saslušanja zakazan je za 20. septembar, kada će mu okrivljeni i njihovi branioci po stavljati pitanja.

Na spisku osumnjičenih, osim Radulovića, Brajovića i Vukotića su Radoš Petrušić, Stefan Radulović (22), Luka Radulović (24), Ratko Martinović (38), Darko Vicković (38), Nikola Mandić (20), državljani Bosne i Hercegovine Nenad Lubura (52), Radoje Preradović (54), Miladin Dedović. Naredbom su obuhvaćeni i Zlatko Matanović iz Skadra, Nikšićanin Stefan Perović i Kotoranin Nikola Mršić, koji je u bekstvu.

Osim za njim, policija traga i za njegovim sugrađaninom Igorom Vukotićem, inače bratom Jovice Vukotića, vođe “škaljarskog klana”, dok je Erogen Brajović uhapšen u Albaniji zbog sumnje da je i u toj zemlji učestvovao u teškim krivičnim djelima. Ostali članovi ove grupe su u pritvoru, prenosi Blic.

(CDM, Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO