Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“SPRIJEČITI ODLAGANJE RADIOAKTIVNOG OTPADA” Posebni timovi za pitanje Trgovske gore

Društvo
Autor:

Foto: Vlada RS

Institucije na svim nivoima vlasti u BiH imaju jednoglasan stav o neprihvatljivosti odlaganja radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice BiH, jer bi time bilo ugroženo zdravlje 250.000 stanovnika u 13 opština u slivu rijeke Une, kao i životna sredina, konstatovano je na današnjoj hitnoj video konferenciji koju je organizovao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac o namjeri Hrvatske da gradi odlagalište za radioaktivni i nuklearni otpad na lokalitetu Trgovska gora, neposredno u blizini granice sa BiH.

Upozoreno je i da je riječ o ozbiljnom bezbjednosnom problemu, budući da se radi o vrlo trusnom području.

– Mi smo riješeni u namjeri da spriječimo da se na lokalitetu Tgovska gora, neposredno u blizini granice sa BiH, izgradi odlagalište za radioaktivni i nuklearni otpad – istakla je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić tokom konferencije.

Po njenim riječima, odluka Ministarstva za zaštitu životne sredine i energetike Hrvatske o ustupanju lokacije bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac na upotrebu Fondu za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada nuklearne elekrtane ”Krško”, svjedoči o jasnoj namjeri vlasti susjedne zemlje da ne odustaju od izgradnje spornog odlagališa u neposrednoj blizini granice sa BiH.

Ministar Košarac informisao je sagovornike o sastancima koje je o ovoj temi imao sa ambasadorom Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem, te resornim ministrom Hrvatske Tomislavom Ćorićem.

Foto: Vlada RS

– Zaključeno je da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u narednih nekoliko dana dostaviti sveobuhvatnu informaciju Savjetu ministara BiH, u kojoj će zatražiti da kroz institucionalno djelovanje bude formiran koordinacioni tim, te ekspertska i pravna grupa koje će se baviti ovim otvorenim bilateralnim pitanjem sa Hrvatskom, kao i da se u svakoj projekciji budžeta institucija BiH planiraju sredstva za rad pomenutih grupa – saopšteno je iz resornog ministarstva u Vladi RS.

Zaključeno je i da je neophodno da sve nadležne institucije pojačaju diplomatske aktivnosti u cilju spriječavanja Hrvatske da lokaciju kasarne Čerkezovac odredi kao konačnu za skladištenje radioaktivnog otpada.

U video konferenciji su učestvovali i federalni ministar za okolinu i turizam Edita Đapo, članovi parlamentarne grupe ”Zeleni klub” Saša Magazinović i Jasmin Emrić, kao i načelnk Novog Grada Miroslav Drljača.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO