Svijet

“SPRIJEČITI UČEŠĆE STRANIH PLAĆENIKA” Rusija o sukobu između azerbejdžanskih i jermenskih snaga

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je zabrinuto zbog izvještaja o prebacivanju militanata iz Sirije i Libije u Nagorno-Karabah, gdje protekla četiri dana bjesne sukobi između azerbejdžanskih i jermenskih snaga.

“SPRIJEČITI UČEŠĆE STRANIH PLAĆENIKA” Rusija o sukobu između azerbejdžanskih i jermenskih snaga
FOTO: ARMENIA DEFENCE MINISTRY PRESS/EPA

U saopštenju se navodi da Rusija poziva zemlje koje učestvuju u sukobu da preduzmu efikasne mere kako bi se spriječili pokušaji da se u sukobu angažuju strani teroristi i plaćenici i da se oni hitno uklone iz te oblasti.

Kako se objašnjava, postoje izveštaji da se članovi nelegalnih oružanih grupa prebaciju u zonu sukoba u Nagorno-Karabahu, posebno iz Sirije i Libije, kako bi učestvovali u vojnim aktivnostima.

– Duboko smo zabrinuti zbog takvog razvoja događaja koji ne samo da može da dovede do dodatnog porasta tenzija u zoni sukoba, već može i da izazove dugoročnu prijetnju bezbjednosti svih zemalja u regionu – navodi se u saopštenju, a prenosi TASS.

Dva neimenovana izvora iz redova pobunjenika u Siriji rekla su za Rojters da Turska šalje sirijske pobunjenicke borce da podrže Azerbejdžan.

Turska i Azerbejdžan negirali su te navode.