Društvo

SRBI IMAJU OTPORNIJE GENE Stručnjaci objasnili zašto se na Balkanu manje umire od korona virusa

Stručnjaci sa Univerziteta Gent smatraju da bi genetske razlike među stanovnicima mogle da objasne zašto je u nekim zemljama od korona virusa stradao mnogo veći broj ljudi.

SRBI IMAJU OTPORNIJE GENE Stručnjaci objasnili zašto se na Balkanu manje umire od korona virusa
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prema belgijskim naučnicima, skandinavske zemlje i zemlje istočne Evrope manje su pogođene pandemijom od ostalih zemalja zbog razlike u genima. Naime, u skandinavskim zemljama je broj umrlih znatno niži od prosjeka, dok je u balkanskim, među koje spada i Srbija, takođe zabilježen relativno nizak broj mrtvih.

Suprotno tome, pandemija virusa Covid-19 teško je pogodila sjevernu Italiju, Španiju, kao i američku saveznu državu Njujork. Određene genetske karakteristike utiču na nivo pandemije Covida-19, zaključili su stručnjaci sa Genta i objasnili kako su otkrili očitu vezu između gena ACE1 i Covida-19.

Belgijski naučnici su ustanovili da što više stanovnika neke zemlje ima D polimorfizam gena ACE1, to je na tom području manje smrtnih slučajeva od Covida-19. Polimorfizam je pojam koji u genetici opisuje pojavu više varijanti istog gena unutar jedne populacije (više alela na istoj lokaciji u DNA).

Što više idemo prema istoku Evrope, to je češći polimorfizam D gena ACE1. To je u korelaciji s ozbiljnošću pandemije korona virusa, odnosno vidimo da se epidemija smanjuje kako prelazimo iz zapadne u srednju i istočnu Evropu – objasnio je mikrobiolog i imunolog Joris Delange sa Univerziteta Gent.

Stručnjaci smatraju da se ovim oblikom polimorfizma gena ACE1 može objasniti do 41 odsto razlike u nivoima pandemije među zemljama.

Nakon što su uporedili podatke o učestalosti polimorfizama među stanovnicima 25 zemalja Evrope, Bliskog istoka i Sjeverne Afrike s podacima Univerziteta Džon Hopkins o broju infekcija i smrtnih slučajeva u tim zemljama, otkrili su očitu povezanost između polimorfizma D gena ACE1 i jačine pandemije, pišu Novosti.