Biznis

"Srdačno ga pozivamo da bude glavni savjetnik za bezbjednost" Haker im ukrao više od 600 miliona dolara, a oni mu nude radno mjesto

Blokčejn platforma Poli Netvork, kojoj je nedavno u sajber napadu ukradeno 611 miliona dolara, navodno je ponudila hakeru koji stoji iza napada radno mjesto savjetnika za IT bezbjednost kompanije.

"Srdačno ga pozivamo da bude glavni savjetnik za bezbjednost" Haker im ukrao više od 600 miliona dolara, a oni mu nude radno mjesto
FOTO: SASCHA STEINBACH/EPA

Ova kompanija za trgovanje kriptovalutama izvjestila je prošle nedjelje o pljački na svom Tviter nalogu, identifikujući tri adrese na koje su navodno prebačena ukradena sredstva. Međutim, već narednog dana joj je vraćena skoro polovina ukradene imovine, a do sada su joj vraćeni svi tokeni, osim 33 miliona dolara.

– Da bismo zahvalili i ohrabrili etičnog hakera da nastavi da doprinosi unapređenju bezbjednosti u svijetu blokčejna zajedno sa Poli Netvorkom, srdačno ga pozivamo da bude glavni savjetnik za bezbjednost Poli Netvorka- navodi se u saopštenju kompanije.

Nakon prošlonedjeljnog napada, kompanija i dalje ne može da pristupi sredstvima vrijednim više od 200 miliona dolara, koja su zaključani na računu za koji je potrebna lozinka. Frima je navodno ponudila nagradu od 500.000 dolara za pomoć kako bi preuzela ostatak digitalnih novčića korisnika, prenosi Raša tudej.

U saopštenju Poli Netvorka, hakera su nazvali imenom “gospodin Bijeli šešir”, što je izraz koji se koristi za etičke hakere koji napade izvode da bi otkrili slabe tačke u sistemima zbog kojih mogu da budu izloženi sajber napadima.

Kompanija navodno ne može da sprovede „znatnu nadogradnju sistema” kako bi spriječila slične napade dok joj se ne vrate sva preostala sredstva.

Prema riječima neimenovanog izvora na koji se poziva CNBC, haker je rekao da će privatni ključ (lozinka) biti predat kada za to “svi budu spremni”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu