Biznis

"Sreća pa nisu hrana kao hljeb koja se jede svaki dan" Kada su to ČVARCI POSTALI DELIKATES koji košta i do 36 KM

Kilogram čvaraka u Republici Srpskoj košta i do 36 maraka, koliko, poređenja radi, treba izdvojiti i za tri kilograma svinjskog buta.

Čvarci u tepsiji
FOTO: TONCHY SHULTZ/YOUTUBE/SCREENSHOT

Naime, kako kažu iz mesnih industrija, mesnica, ali i marketa širom Srpske, cijena je ove godine visoka upravo zbog nestašice ove “poslastice”. U jednoj mesnoj industriji su rekli da je manjak čvaraka na tržištu pa ne čudi da je cijena jako visoka ove godine.

-Imamo svinje čija je rasa takva da nemaju puno čvrstog masnog tkiva od čega se prave čvarci, nego su mesnati – rekli su iz ove industrije i dodaju da se cijena čvaraka po kilogramu koji prodaju, zavisno od kupca do kupca, koliko ko ima rabat, kreće od 30 do 33 KM po kilogramu.

Iz jedne mesnice poručuju kako manjak čvaraka na tržištu diktira cijenu, te da su čvarci izuzetno kvalitetan proizvod zbog čega ne treba da čudi cijena. Kod njih kilograma čvaraka iznosi 20 maraka.

-Razlog poskupljenja svinjetine je to što naši građani najviše kupuju ovu vrstu mesa, ali ove godine bilježi se i pad proizvodnje zbog afričke kuge, gdje su mnogi farmeri ostali bez čitave proizvodnje – pojašnjavaju u mesnici. U jednom banjalučkom marketau 200 grama čvaraka košta 7,20 KM, ali je trenutno nestašica.

Pročitajte još

Kilogram čvaraka košta 36 KM, ali u našim radnjama prodajemo pakovanje od 200 grama. Mislimo da je građanima takvo pakovanje prihvatljivo i cjenovno – rekli su.

Iz Udruženja potrošača ističu da su čvarci postali delikatesa, te da je određenim građanima ova hrana postala luksuz upravo zbog visoke cijene. Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” iz Bijeljine, ističe da su cijene previsoke i da je, kako kaže, sreća po potrošače da to nije hrana poput hljeba koja se jede svaki dan. Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača “Reakcija” Banjaluka, rekao je da iako čvarci nisu kvalitetan proizvod poput pečenice ili pršuta, medijska kampanja je i te kako uticala na povećanje cijena čvaraka.

-Vidjeli smo slike da se u Republici Srbiji isti prodaju na komad, što je za nas potrošače nezamislivo. Prije desetak godina cijena ovih proizvoda bila je manja od 10 KM za kilogram – rekao je Srdić i dodao da će se dio građana odreći kupovine i svoj budžet prilagoditi svojim mogućnostima i potrebama, pišu Nezavisne.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije